Az Egis Körmend hazai pályán 13 ponttal verte a svéd Borast kedden a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup-selejtező első fordulójának visszavágóján, így kettős győzelemmel továbbjutott, és már csak egy párharcot kell megnyernie a főtáblára jutáshoz.

A magyar együttes csütörtökön 78-61-re diadalmaskodott Svédországban, így a visszavágó már csak formalitásnak tűnt. A kiegyenlített első negyedet követően a vasiak 25-12-re hozták a második szakaszt, főként az irányító Marquis Wrightnak köszönhetően, a nagyszünetben 44-32 volt az állás.

Fordulás után Gasper Potocnik együttese őrizte megnyugtató előnyét, mígnem a 28. percben a főként a triplavonalon túlról próbálkozó vendégek 11 pontra felzárkóztak. Ennél közelebb azonban nem tudtak kerülni, a 64-52-ről kezdődő negyedik játékrészben húsz pontra nőtt a különbség (75-55), ami összesítésben 37 pontos előnyt jelentett, így a hátralévő időben már igazi örömkosárlabdát láthattak a piros-fekete szurkolók.

A főtáblára jutáshoz még egy fordulót kell nyerni, a Körmend a román Steaua Bucuresti gárdájával találkozik október 4-én, illetve 11-én. Az NB I negyedik helyezettje hazai pályán kezdi meg majd a párharcot.

A további magyar csapatok közül a Szolnok múlt szerdán tíz ponttal múlta felül vendégét, a török Tranbzonsport, és ha továbbjut, a svéd Södertälje Kings következik. A Falco a második fordulóban csatlakozik a sorozathoz, ahol a bolgár Balkan Botevgrad vagy a román Oradea lesz az ellenfele.

Mestermérleg

Gasper Potocnik: – Elégedett vagyok a fiúk teljesítményével. Bár az első percekben nagyon kényelmesen játszottunk, sikerült keményíteni a védekezésünkön, és a támadójátékunk is feljavult. Örülök, hogy mindenki játéklehetőséget kapott. Kezdődik a bajnokság, remélem, sikeres lesz a rajtunk.

Henrik Svensson: – Sajnos ezúttal sem sikerült meglepnünk a Körmendet, bár most jobban játszottunk, mint az első mérkőzésen. Élmény volt ebben a fergeteges hangulatban kosárlabdázni. Gratulálok a Körmendnek a továbbjutáshoz. (nso.hu)