Csaknem harminc év után újult meg a szombathelyi Savaria Múzeum az ókort és benne a római kori Savariát bemutató állandó kiállítása, amelyet csütörtökön Borhy László régész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora nyitott meg.

Borhy László kiemelte, hogy az a koncepció, amely szerint a kiállítás rendezői megálmodták és létrehozták a maga nemében formabontó tárlatot, hatalmas fantáziára, hatalmas bátorságra és hatalmas tudásra utal.

“Ha összehasonlítjuk ezt a kiállítást, nemcsak a világ összes római kori kiállításától tér el, hanem attól is, amit eddig a Savaria Múzeum falai között láthattunk. A harminc évvel ezelőtt felállított kiállítás azt mutatta be amit a XIX. század végéig tudtunk az ókori Savariáról, ez a kiállítás pedig azt mutatja be, amit a mai napig, a XXI. század elejéig tudunk róla, ez pedig alapvetően különbözik attól, amit tanultunk” – fogalmazott a régész.

A Savaria Múzeum állandó kiállításának római terme az ókori Savaria mindennapjaiba enged bepillantást, a helyszín a belvárosban feltárt egyik útkereszteződés, ahol megelevenedik a város egy hétköznapja.

A látogató végigsétálhat az árkádos házak előtt, közben bepillanthat a kis üzletekbe és műhelyekbe, megnézheti, milyen volt egy római konyha vagy egy hálószoba.

Jellegzetes tárgyak érzékeltetik, milyen játékokkal játszottak, milyen ruhát és ékszereket viseltek a rómaiak, és mi mindent készítettek a helyi iparosok.

A bemutatott emlékek által az is érzékelhetővé válik, hogy a város – a római úthálózatnak köszönhetően – távoli vidékekkel is élénk kereskedelmi kapcsolatban állt, vagyis a Római Birodalom szerves része volt.