Komolyzenei koncertekkel és előadói estekkel nyitják meg a nagyközönség előtt a szombathelyi püspöki palotát, a szombathelyi székesegyházban pedig nagyszabású ingyenes orgonakoncerteket hallhatnak az érdeklődők – jelentette be a programsorozatot ismertető pénteki sajtótájékoztatón az új szombathelyi megyéspüspök.

Székely János úgy fogalmazott: a szépség, az igazság, a jóság és a szentség egymástól elválaszthatatlanok, ezeken a koncertekben pedig “valami ilyesmivel találkozhatnak majd, akik fogékonyak a szépre és a jóra”.

“Gyönyörű épített környezet, benne a gyönyörű dallamok, az isteni harmónia és az emberi harmónia egybecsengése, az építészet, a zene, a hit harmóniájának az egysége. A szakrális zene is a hit forrásából fakad, aki pedig ezt a zenét hallgatja, ebből a forrásból meríthet. Szeretettel hívunk és várunk tehát mindenkit, aki a sokszor bizony rohanó és zűrzavaros világban a tiszta harmóniát kívánja hallani” – mondta.

Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója elmondta: a Martinus Exclusive koncertsorozat szeptember 19-én Balogh József zongoraművész Liszt- és Chopin-estjével kezdődik a püspöki palota dísztermében, majd szeptember 20-án este Virágh András orgona hangversenyével folytatódik a székesegyházban.

A december 19-ig tartó kamaraelőadások és koncertek sorból kiemelkedik Bozsodi Vonósnégyes tervezett koncertje, igazi kuriózumnak ígérkezik a Szent Efrém Férfikar – a görögkeleti egyházzene világhírű képviselői – hangversenye, és különleges lesz Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő koncertje is, aki december 6-án a Brenner János Általános Iskola gyermekkórusával közösen lép fel.

Lakner-Bognár András, a szombathelyi székesegyház karnagya, egyházmegyei zeneigazgató a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a püspöki palota különleges akusztikája miatt kifejezetten alkalmas arra, hogy kamarazenei koncerteknek adjon otthont, a székesegyházban pedig az ország egyik legnagyobb orgonája található, amely szimfonikus zenekarokhoz hasonló változatossággal képes megszólaltatni zeneműveket, ezért különösen nagy élményt kínál a zeneértők számára.