Politikai kijelentések tényhátterét ellenőrző, a manipulációk kiszűrését célzó honlapot indított a Nézőpont Csoporthoz tartozó Médianéző. 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője csütörtökön, a Factcheck Workshop nevű rendezvényen elmondott köszöntőjében kifejtette, kezdeményezésük célja, hogy szembesíteni lehessen a tényekkel azokat, akik tévedésből vagy rossz szándékkal valótlanságot állítanak a közelgő választási kampányban.

Magyarország érdeke, hogy a politikai viták és döntések egyaránt tényalapon történhessenek – fejtette ki a Nézőpont vezetője, hozzátéve, kezdeményezésük várhatóan sok ember érdekeit sértik majd, de bejegyzéseikkel nem kívánnak személyeskedni.

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője elmondta, a factcheck.hu oldalra az induláskor tíz cikk került fel. A rendezvény kerekasztal beszélgetés részén ezeket Szarvas Szilveszterrel, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettesével tekintették át, aki  hiánypótlónak nevezte az új honlapot.

A Médianéző vezetője az elmúlt időszak legfájóbb manipulációjának a Népszava azon cikkét nevezte, amely arról számolt be, hogy áramot vezettek a déli határkerítésbe. Boros Bánk Levente szerint ezzel a szerző egyértelműen csúsztatást követett el és alaptalanul próbálta embertelennek beállítani a magyar kormányt, miközben az illegális bevándorlók szabad mozgásához való jogát előrébb helyezte Magyarország biztonságánál és szuverenitásánál.

A részvevők emellett a honlapról idézve szóltak arról is, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje valótlant állított, amikor egy kijelentésében arra célzott, hogy a kormány a GDP 3 százalékát költi az oktatásra, a valóságban ez a szám ugyanis több mint 5 százalék.

A factcheck.hu oldal foglalkozik még az LMP-s Ikotity István évről évre kevesebb felvett felsőoktatási hallgatóról szóló kijelentésével is, idézve a Felvi.hu ezzel ellentmondó adatait, emellett a DK-s Oláh Lajost is szembesítik a FINA elnökének kijelentésével, amely szerint a budapesti volt minden idők legsikeresebb vizes világbajnoksága.

Szarvas Szilveszter utóbbihoz hozzátette, a balliberális médiumok munkatársai nem tudják lenyelni azt a békát, hogy Magyarország sikeresen meg tud rendezni egy nemzetközi sportrendezvényt.

Boros Bánk Levente beszámolt arról is, hogy egy a töredékszavatok kiosztására hivatkozó cikkében Török Gábor politikus azon állítását is cáfolja, amely szerint a Fidesz elvesztené országgyűlési többségét, amennyiben a választáson 40 egyéni mandátumot vesztene.

A Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese erről megjegyezte, nem találtak fel még olyan választási rendszert, amelyben az “ez az impotens ellenzék” meg tudna nyerni egy választási rendszert. Az összes ellenzéki politikust a “zsigeri Orbán-gyűlölet” vezényli, ezzel akarnak sikert elérni, miközben semmi sem drága nekik, nem hirdetnek programot, alternatívát, ami a választókban bizalmat kelthetne – tette hozzá.