A magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este 3-1-re legyőzte a lett csapatot a budapesti Groupama Arénában, a világbajnoki selejtezősorozat hetedik fordulójában, amely után matematikailag is biztossá vált, hogy már nem nyerheti meg csoportját Bernd Storck együttese.

A két gárda eddigi hét meccsén ez volt a hatodik magyar siker.

A mostani győzelemmel továbbra is harmadik helyen álló, de a vb-részvételt illetően reménytelen helyzetben lévő magyarok vasárnap az Európa-bajnok portugálokat fogadják a Groupama Arénában.

A csoportban az Andorra elleni sikerével százszázalékos teljesítménnyel első Svájcot már biztosan nem érheti utol a magyar válogatott, mely a második portugáloktól nyolc ponttal van lemaradva.

I. félidő:

6. perc: Varga bal oldali szabadrúgását követően Kádár 10 méterről a jobb alsó sarokba fejelte a labdát (1-0).

26. perc: Dzsudzsák jobb oldali szöglete után Szalai 5 méterről a lett kapu jobb oldalába fejelte a labdát, a kapus csak hozzáérni tudott (2-0).

40. perc: Korhut rossz hazaadására Freimanis csapott le, aki egyet tolt a labdán, majd 8 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (2-1).

II. félidő:

68. perc: Dzsudzsák jobb oldali szabadrúgása után Solovjovs fején csúszott meg a labda, amely így védhetetlenül vágódott a jobb sarokba (3-1).

Budapest, 2017. augusztus 31.
Szalai Ádám (b) és a lett Kaspars Gorkss a Magyarország – Lettország labdarúgó világbajnoki selejtezõmérkõzésen a Groupama Arénában 2017. augusztus 31-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A csapatokat csaknem telt ház fogadta annak ellenére, hogy egyik válogatottnak sincs már reális esélye kijutni a 2018-as, oroszországi világbajnokságra. A himnuszok során a magyar szurkolók “A címeres mez szent, küzdj érte mindig!” felirattal üzentek a futballistáknak.

Az első perctől támadólag lépett fel a magyar válogatott, amely már saját térfelén letámadta a vendégeket, akik így alig tudták megtartani a labdát. A hazai fölény hamar góllá érett, Kádár 40. válogatott meccsén megszerezte első gólját, amely a nemzeti együttes idei első találata volt. A vezetés megnyugtatta a magyarokat, akik továbbra is irányították a játékot, de már korántsem futballoztak olyan lendületesen. A félidő derekától azonban ismét az első percekben látott harcosabb és kezdeményezőbb válogatottnak szurkolhatott a közönség. A második gól szintén pontrúgást követően született.

A megnyugtató előny birtokában is gólra törően játszott Bernd Storck szövetségi kapitány együttese, de a vendégek kapusa, illetve a pontatlan befejezések megakadályozták, hogy végérvényesen eldőljön a találkozó, sőt Korhut kapitális hibája miatt a szünet előtt egygólosra csökkent a hazai előny.

A második félidő hatalmas vendég lehetőséggel indult, Gulácsinak kétszer kellett nagyot védenie. Utána viszont ismét a magyarok futballoztak fölényben, de ez most meddőnek bizonyult, helyzetekben egyáltalán nem nyilvánult meg. A harmadik magyar gól ismét pontrúgásból esett: ezúttal azonban Solovjovs csúsztatott saját kapujába. A hátralévő időben a lettek hitehagyottan játszottak, így a magyarok növelhették volna a különbséget, de a végig agilisan és nagy elánnal futballozó Dzsudzsák ziccerét hárította Vanins, így az eredmény már nem változott.

“Dicséret illeti a csapatot, amelyen nagy nyomás volt az elmúlt időszak gyenge eredményei miatt. Jól kezdtük a mérkőzést, pontrúgásokból sikerült betalálni. Kár volt Korhut nagy hibájáért. A második félidő elején rendkívül fontos volt Gulácsi védése, de összességében megvalósítottuk az elképzelteket” – mondta Bernd Storck, a magyar válogatott német szakvezetője.

“Természetesen az eredmény nem kielégítő, de elégedett vagyok a csapatom játékával. Próbáltunk támadni, ma ennyire tellett, tisztességesen helytálltunk. A magyarok igazolták, hogy erős együttesük van még úgy is, hogy három nagy helyzetet kihagytunk” – értékelt Aleksandrs Starkovs, a lett válogatott szövetségi kapitánya.

Európai vb-selejtezők, B csoport, 7. forduló:

Portugália – Feröer-szigetek 5-1 (2-1)
gól: C. Ronaldo (3., 29., 65., a másodikat 11-esből), W. Carvalho (58.), Oliveira (85.), illetve Baldvinsson (38.)

Svájc-Andorra 3-0 (1-0)
gól: Seferovic (43., 63.), Lichtsteiner (67.)

Magyarország-Lettország 3-1 (2-1)
gól: Kádár (6.), Szalai (26.), Solovjovs (68., öngól), illetve Freimanis (40.)

# Csapat M Gy D V G Gk P
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 7 7 15–3 +12 21
2. Portugália 7 6 1 27–4 +23 18
3. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 11–8 +3  10
4. Feröer 7 1 2 4 3–15 –12 5
5. Andorra 7 1 1 5 2–16 –14 4
6. Lettország 7 1 6 3–15 –12 3