A Vas Megyei Turizmus Szövetség is támogatja Szombathely pályázatát az Európa 2023-as Kulturális Fővárosa címre – közölte Kondora Bálint, a szövetség elnöke szombaton az MTI-vel.

Egy nyertes pályázat nemcsak a város, hanem környező települések, és az egész megye turizmusára pozitív hatással lenne, ezért nyitottak a közös munkára – hangoztatta.

Hozzátette: a megye turisztikai szervezeteit tömörítő Vas Megyei Turizmus Szövetség szeptemberi ülésén fogja tárgyalni az együttműködés lehetséges konkrét területeit a pályázattal kapcsolatban.

Kondora Bálint szólt arról is, hogy a végéhez közeledik az idei turisztikai főszezon. Ugyan részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, de a nagyrendezvények, és a fürdők látogatottságából, valamint a szálláshelyek foglaltságából szavai szerint arra lehet következtetni, hogy a megyében tovább növekedett a vendégforgalom az előző évekhez képest.

“Ez azért  is szép eredmény, mivel 2016 is kiemelkedően sikeres év volt a megye turizmusát tekintve. Tavaly több, mint másfél millió vendégéjszakát regisztrálhattak a vasi szállásadók, mely szám idén akár százezres nagyságrenddel is növekedhet” – mondta.

Koczka Tibor, (Fidesz-KDNP) Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere szerint Szombathely Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázata úgy lehet igazán erős, ha a térségben élőkkel együtt terveznek, ha a környező településeket is bevonják a munkába.

Úgy gondolom, ez az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy Szombathely és közvetlen térsége a nemzetközi turisztikai piacon ne versenytársként, hanem egymást erősítő, segítő partnerként jelenjen meg – hangoztatta.