A szeptemberi Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott 18 ponttal kikapott Nagy-Britanniától a varsói torna csütörtöki nyitónapján.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a magyar együttes legeredményesebb játékosa 14 ponttal Hanga Ádám volt. A csapat kapitánya a felkészülési mérkőzéseken hosszan elhúzódó átigazolási ügye miatt eddig nem lépett pályára, ezúttal 20:29 percet játszott.

A sérült Tóth Ádám helyére meghívott Karahodzic Kemal 16 és fél perc játéklehetőséget kapott Sztojan Ivkovic szövetségi kapitánytól, a játékos négy ponttal zárt.

A varsói tornán sem szerepel a magyar válogatottban a nemrég honosított DeAndre Kane. A szövetség tájékoztatása szerint az amerikai játékos mégsem csatlakozik a nemzeti együtteshez, és az Európa-bajnokságon sem vesz részt magyar színekben. Kane közben már edzésbe állt klubcsapatában, az izraeli Makkabi Tel-Avivban.

Mestermérleg:

Joe Prunty: – Tetszett, ahogy játszottunk, ez egy nagyszerű felkészülési mérkőzés volt számunkra egy nagyszerű magyar csapat ellen. Elégedett voltam a védekezésünkkel és a támadójátékunkkal is.

Sztojan Ivkovic: – Sokat játszottak a fiatalok, nem sérült meg senki, ez a lényeg. A játékunk nem volt rossz, de a dobószázalékunk – mind a büntető, mind a tripla – nagyon is. Hanga Ádám jól szállt be a csapatba, próbáltuk az új embereket beépíteni. (nso.hu)

A magyar együttes további programja:

péntek:
Magyarország-Izrael 20.30

szombat:
Magyarország-Lengyelország 18.00

A magyar együttes ezt megelőzően az Eb-felkészülés jegyében már kilenc edzőmeccset vívott július 26-a óta, ezeken négy győzelem mellett ötször kikapott.

A válogatott 1999 után léphet pályára ismét Európa-bajnokságon, mivel a selejtezőben veretlenül megnyerte csoportját. A csapat a címvédő spanyolok mellett a házigazda Románia, továbbá Csehország, Horvátország és Montenegró válogatottjával csap össze Kolozsváron.

A 40. kontinenstorna augusztus 31-től szeptember 17-ig tart, a csoportküzdelmeknek Kolozsvár mellett Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont, a kieséses szakaszra a török városban kerül sor.

A magyarok menetrendje az Eb kolozsvári C csoportjában:

szeptember 1.: Magyarország-Horvátország 14.00
szeptember 2.: Magyarország-Montenegró 14.00
szeptember 4.: Magyarország-Csehország 14.00
szeptember 5.: Magyarország-Románia 19.30
szeptember 7.: Magyarország-Spanyolország 16.15