A szeptemberi Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott visszafogott első félidőt követően tizenöt ponttal legyőzte Izlandot vasárnap Székesfehérváron.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese előzőleg nyolc edzőmeccset vívott július 26. óta, s ezeken három győzelem mellett ötször kikapott. Izlanddal bő egy héten belül háromszor mérte össze az erejét a magyar válogatott, amely múlt héten, a kazanyi tornán 60-56-ra kikapott, szombaton viszont – szintén Székesfehérváron – 81-66-ra nyert.

A magyarok felkészülése jövő csütörtöktől szombatig a varsói négyes tornával zárul, ahol a házigazda lengyelek mellett Anglia és Izrael lesz az ellenfél.

A válogatott 1999 után léphet pályára ismét Európa-bajnokságon, mivel a selejtezőben veretlenül megnyerte csoportját. A csapat a címvédő spanyolok mellett a házigazda Románia, továbbá Csehország, Horvátország és Montenegró válogatottjával csap össze Kolozsváron.

A 40. kontinenstorna augusztus 31-től szeptember 17-ig tart, a csoportküzdelmeknek Kolozsvár mellett Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont, a kieséses szakaszra a török városban kerül sor.

Mestermérleg

Ivkovics Sztojan: – Örülök, hogy győztünk, de ha kikaptunk volna, akkor is azt mondanám, hogy a játékosaim a maximumot próbálták kihozni magukból. A legfontosabb, hogy erőnlétileg bírtuk két nap alatt a két mérkőzést, ez fontos, mert lesz ilyen Kolozsváron is.

Craig Pedersen: – Tizenhét percig minden rendben volt, örültem, hogy jól védekezünk, sok energiával játszottunk. Aztán jött egy háromperces szakasz, amikor könnyű kosarakkal feljött ránk a magyar válogatott, majd a második félidőben is ugyanez történt, az üresjáratok, az eladott labdák megpecsételték a sorsunkat. (nso.hu)

A magyarok menetrendje az Eb kolozsvári C csoportjában:

szeptember 1.: Magyarország-Horvátország 14.00
szeptember 2.: Magyarország-Montenegró 14.00
szeptember 4.: Magyarország-Csehország 14.00
szeptember 5.: Magyarország-Románia 19.30
szeptember 7.: Magyarország-Spanyolország 16.15

A válogatott bő kerete:

Kane DeAndre (Sevilla)*, Ruják András (Paks), Allen Rosco (Tenerife), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Wittmann Krisztián (Kecskemét), Hanga Ádám (Baskonia), Vojvoda Dávid (Szolnok), Kovács Péter (Szolnok), Benke Szilárd (Zalaegerszeg), Tóth Norbert (Falco KC Szombathely), Tóth Ádám (Szolnok), Golomán György (UCLA – Kaliforniai Egyetem), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Csorvási Milán (Egis Körmend), Perl Zoltán (Falco KC Szombathely), Eilingsfeld János (Paks), Váradi Benedek (Falco KC Szombathely), Pongó Máté (Kecskemét)
* Még nem csatlakozott a kerethez.