A szeptemberi Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott 34 ponttal kikapott Csehországtól a maribori torna szombati játéknapján.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány csapatának legeredményesebb játékosa a szolnoki Vojvoda Dávid volt 12 ponttal.

A magyarok pénteken 84-64-re kikaptak a házigazda szlovénoktól.

A múlt héten is vívott két edzőmeccset a csapat, akkor kétszer is legyőzte Szlovákia együttesét Kecskeméten (előbb 76-47-re, majd 72-51-re).

A magyar válogatott 1999 után léphet pályára ismét Európa-bajnokságon, mivel a selejtezőben veretlenül megnyerte csoportját. A csapat a címvédő spanyolok mellett a házigazda Románia, továbbá Csehország, Horvátország és Montenegró válogatottjával csap össze Kolozsváron.

A 40. kontinenstorna augusztus 31-től szeptember 17-ig tart, a csoportküzdelmeknek Kolozsvár mellett Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont, a kieséses szakaszra a török városban kerül sor.

Mestermérleg:

Ivkovics Sztojan: – Láthatóan a pénteki mérkőzés még benne volt a csapatban, mi fáradtabbak voltunk, mint a teljesen pihent csehek. Ráadásul remek dobóformát fogott ki az ellenfelünk. A lényeg, hogy mindenkinek tudtam játéklehetőséget adni. (nso.hu)

A magyar válogatott további felkészülési programja:

augusztus 11-13., Kazany: Magyarország, Németország, Izland, Oroszország
augusztus 19-20., Székesfehérvár: Magyarország-Izland (két mérkőzés)
augusztus 24-26., Varsó: Magyarország, Anglia, Lengyelország, Irán

A válogatott bő kerete:

Kane DeAndre (Sevilla)*, Ruják András (Sopron), Allen Rosco (Obradoiro), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Wittmann Krisztián (Szolnok), Hanga Ádám (Baskonia)*, Vojvoda Dávid (Szolnok), Kovács Péter (Falco Szombathely), Benke Szilárd (Zalaegerszeg), Tóth Norbert (Falco Szombathely), Tóth Ádám (Szolnok), Golomán György (UCLA – Kaliforniai Egyetem), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Csorvási Milán (Egis Körmend), Perl Zoltán (Treviso), Eilingsfeld János (Szolnok), Váradi Benedek(Falco Szombathely), Pongó Máté (Kecskemét)
* Még nem csatlakozott a kerethez.

A mai napon csatlakozik a válogatotthoz Golomán György, a UCLA körmendi származású erőcsatára. A másik hiányzó, DeAndre Kane várhatóan vasárnap érkezik Magyarországra és csatlakozik be a felkészülésbe.