Hosszas előkészítés és variálás után ma megtartották a nemzetközi férfi kosárlabda FIBA Europe Cup selejtezőinek sorsolását, melyben svéd ellenfelet kapott az Egis Körmend.

Szeptember 21-én, az első fordulóban idegenben kezdenek a vasiak, míg a visszavágóra egy héttel később, 26-án, szerdán kerül sor. (Központi játéknapok szeptember 20 és 27.)

Az első körben kapcsolódik be a küzdelmekbe a Szolnok is, még pedig a török Trabzonspor Medicalpark ellenében.

Továbbjutás esetén a körmendiek a román CSA Steaua Bucharest, míg a szolnokiak a svéd Sodertalje csapatával játszanak. A baknoki ezüstérmes Falco KC Szombathely kiemeltként a második selejtezőkörben lép először parkettre, a BC Balkan Botevgrad (BUL)-CSM CSU Oradea (ROU) párharc győztese ellen.

A második forduló játéknapjai október 4. és 11. Itt a Körmend és a Szolnok nem kiemeltként hazai pályán, míg a szombathelyiek kiemeltként idegenben kezdenek.

A sorsolás párosítása a kupa hivatalos oldalán megtekinthető:

http://www.fiba.com/europecup/17-18#tab=round_1

A vasiakat Zsebe Ferenc, a klub ügyvezetője képviselte a sorsoláson Münchenben. A csapat hivatalos Facebook oldalalán latolgatta az esélyeket:

– Bár a Borasról egyelőre nincs túl sok információnk, úgy érzem, hogy ellenük komoly továbbjutási esélyünk van. Megítélésem szerint erősebbek lehetünk náluk, mint ahogy a magyar bajnokság is talán valamivel magasabb színvonalú, mint a svéd. A Boras ellen kiemeltként idegenben kezd csapatunk, majd hazai pályán rendezhetjük a második találkozót. Viszont, ha sikerülne továbblépnünk, akkor a Steaua Bucharest ellen már kicsit változik a képlet, és nem csak azért, mert ebben az esetben ők rendezhetik a második mérkőzést, hanem azért is, mert a román pontvadászat – a légiósok magas száma miatt is – erősnek, talán a miénknél is jobbnak mondható. De bízom abban, hogy mi is jó csapatot tudunk építeni, és ha az első lépést sikerrel vesszük, akkor a másodikat is meg tudjuk tenni. Szeretnénk újra ott lenni a kupa csoportkörében. Mindent meg fogunk tenni ezért, az Alpok-Adria Kupa szereplésünktől függetlenül. Ez a szándék nincs hatással a FIBA Európa Kupával kapcsolatos terveinkre. Ahogy jeleztük, az Alpok-Adria Kupában elsősorban azoknak szeretnénk még több játéklehetőséget adni, akik a többi találkozón kevesebb percet kapnak. Ott elsősorban a fiatalok nemzetközi tapasztalatainak gyarapítása a célunk. (facebook)

1. selejtezőkör:

BC Balkan Botevgrad (BUL) v CSM CSU Oradea (ROU)
Szolnoki Olaj KK (HUN) v Trabzonspor Medical Park (TUR)
Demir Insaat Buyukcekmece (TUR) v DNIPRO (UKR)
KFUM Boras Basket (SWE) v Egis Körmend (HUN)
CSY Sibiu (ROU) v BK Pardubice (CZE)
KR (ISL) v Belfius Mons-Hainaut (BEL)
Bnei Herzliya (ISR) v BM SLAM STAL Ostrow (POL)
BC Nevezis (LTU) v BC Rilski Sportist (BUL)
Parma (RUS) v BC Rabotnicki Skopje (MKD)
s.Oliver Wurzburg (GER) v Istanbul (TUR)

2. selejtezőkör:

Boras/Egis Körmend v CSA Steaua Bucharest (ROU)
Herzliya/Ostrow v FC Do Porto (POR)
Balkan/Oradea v Falco KC Szombathely (HUN)
Szolnok/Trabzonspor v Sodertalje (SWE)
Wurzburg/Istanbul v BC Khimik (UKR)
Parma/Rabotnicki v ESSM Le Portel (FRA)
Nevezis/Rilski Sportist v Petrolina AEK Larnaca (CYP)
KR/Mons v BC Beroe (BUL)
Demir Insaat/Dnipro v Tartu University (EST)
Sibiu/Pardubice v Spirou (BEL)

A csoportbeosztások: http://www.fiba.com/europecup/17-18/regular-season-groups.pdf