Győzelemmel kezdte a felkészülését a szeptemberi Európa-bajnokságra a férfi kosárlabda-válogatott, amely szerdán 76-47-re nyert a szlovákok ellen Kecskeméten.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttesének legjobbja Wittmann Krisztián volt 17 ponttal.

A két csapat csütörtökön 16 órakor ismét összecsap a Messzi István Sportcsarnokban.

A magyar válogatott 1999 után léphet pályára ismét Eb-n, mivel a selejtezőben veretlenül megnyerte a csoportját. A nemzeti csapat a címvédő spanyolok mellett a házigazda Romániával, továbbá Csehországgal, Horvátországgal és Montenegróval csap össze a kolozsvári Polyvalent Csarnokban.

A 40. Eb augusztus 31-től szeptember 17-ig tart, a csoportküzdelmeknek Kolozsvár mellett Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont, a kieséses szakaszra utóbbi városban kerül sor.

Mestermérleg:

Ivkovics Sztojan: – Nem kell és nem is szabad komoly következtetéseket levonni a mérkőzésből. Ez volt az első felkészülési összecsapásunk, nagyjából elégedett lehetek a látottakkal. Számunkra nem az eredmény a fontos, hanem hogy a játékosok hozzáállása és elszántsága maximális legyen, ez most rendben volt.

Ivan Rudez: – Ezen a meccsen láthatatlan volt a csapatom, úgy is mondhatnám, hogy nem jöttek el a találkozóra a fiúk. Szörnyű és nyomasztó egyéni és csapathibákat követtünk el, A magyar válogatottnak gratulálok a győzelemhez, s ahhoz is, hogy 18 év után kivívták az Európa-bajnoki szereplést.

A válogatott további felkészülési programja:

július 27: Magyarország-Szlovákia, Kecskemét 16.00
augusztus 4-5., maribori torna: Magyarország, Szlovénia, Csehország
augusztus 11-13., kazanyi torna: Magyarország, Németország, Izland, Oroszország
augusztus 19-20., Székesfehérvár: Magyarország-Izland (két mérkőzés)
augusztus 24-26., varsói torna: Magyarország, Anglia, Lengyelország, Irán

A válogatott bő kerete:

Kane DeAndre (Sevilla)*, Ruják András (Sopron), Allen Rosco (Obradoiro)*, Keller Ákos (Alba Fehérvár), Wittmann Krisztián (Szolnok), Hanga Ádám (Baskonia)*, Vojvoda Dávid (Szolnok), Kovács Péter (Falco Szombathely), Benke Szilárd (Zalaegerszeg), Tóth Norbert (Falco Szombathely), Tóth Ádám (Szolnok), Golomán György (UCLA – Kaliforniai Egyetem)*, Ferencz Csaba (Körmend), Csorvási Milán (Körmend), Perl Zoltán (Treviso), Eilingsfeld János(Szolnok), Váradi Benedek (Falco Szombathely), Pongó Máté (Kecskemét)
* Még nem csatlakozott a kerethez.