Kilencedik a női kardcsapat

A negyedik helyen végzett a magyar férfi párbajtőrcsapat kedden a lipcsei vívó-világbajnokságon

A Rédli András, Bányai Zsombor, Siklósi Gergely, Somfai Péter összeállítású csapat a marokkóiak és a hongkongiak elleni két sima győzelemmel kezdett, majd a negyeddöntőben egy tussal bizonyult jobbnak az észteknél. A sokáig kevés találatot hozó elődöntőben mozgalmas utolsó asszó után öt tussal kikapott a svájciaktól, így a bronzéremért küzdhetett az oroszokkal.

Az utolsó mérkőzés első kétharmada egyoldalúan alakult, a magyarok nem igazán találták a ritmust és a távolságot, akcióik jórészt eredménytelenül zárultak, miközben a türelmes és koncentrált oroszok gyakran könnyen adtak tusokat. Az első kört követően 3-12, a második után 16-30 volt az állás. A folytatásra viszont feljavult a magyar csapat, előbb Bányai aktív vívással öt tussal megverte Nyikita Glazkovot, majd a Siklósi helyére beállt Somfai hárommal Szergej Hodoszt, a kilencedik asszóban pedig Rédli csak eggyel kapott ki Pavel Szuhovtól, így végül héttusos orosz győzelem született.

A negyedik hely ezzel együtt szép eredmény a részben megfiatalított magyar együttesnek.

Az elmúlt évihez képest két klasszis vívó hiányzott a válogatottból, mivel a Rióban egyéniben második, a csapattal harmadik Imre Géza, illetve olimpiai bronzérmes társa, Boczkó Gábor már nem vállalta az idei felkészülést. Utóbbi azóta a szövetség megbízott főtitkára lett, és a vb-re csapatvezetőként utazott ki. Az olimpiai harmadik helyezett együttesből így Rédli és Somfai volt most ott az együttesben, de utóbbi csak az utolsó mérkőzésen vívott.

Eredmények (a vb honlapjáról), férfi párbajtőr, csapat:

a 32 között:
Magyarország-Marokkó 45-28

a 16 között:
Magyarország-Hongkong 36-28

negyeddöntő:
Franciaország-Egyiptom 45-23
Oroszország-Ukrajna 45-36
Magyarország-Észtország 26-25
Svájc-Olaszország 22-20

elődöntő:
Svájc-Magyarország 37-32
Franciaország-Oroszország 45-43

a 3. helyért:
Oroszország-Magyarország 45-38

később:
Franciaország-Svájc 45-43

Kilencedik a női kardcsapat

A kilencedik helyen végzett a magyar női kardválogatott a lipcsei vívó-világbajnokságon.

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Garam Nóra összeállítású csapat a mexikóiaktól elszenvedett vereség után a nyolcaddöntős mezőny alsó ágán három győzelmet aratott: a fehéroroszokat 11, a spanyolokat négy, a lengyeleket pedig hat tussal verte.

A spanyolok ellen a jó kezdés után az ellenfél vette át a vezetést, de az utolsó pár előtt már ismét a magyaroknál volt az előny, s az egytalálatnyi különbség a végéig még nőtt is. Márton vívott igazán hatékonyan, három asszója során összességében nyolccal több tust adott, mint amennyit kapott. Pusztai plusz hárommal, Katona mínusz héttel fejezte be ezt az összecsapást.

A lengyelekkel fordulatos mérkőzést vívtak a magyarok, itt is, ott is volt az előny többször is. A kilencedik párharcnak 40-39-ről ment neki Márton és Malgorzata Kozaczuk, s a magyar kardozó egy 5-0-s sikerrel zárta le az ütközetet, illetve a versenynapot. Ezúttal Márton plusz ötös találatarányt hozott össze, Pusztai plusz négyest, a Katona helyére bekerült Garam pedig mínusz hármast úgy, hogy két asszót szűken megnyert, egyben viszont hét tussal kikapott.

Eredmények (a vb honlapjáról), női kard, csapat:

a 16 között:
Mexikó-Magyarország 45-35

a 9-16. helyért:
Magyarország-Fehéroroszország 45-34

a 9-12. helyért:
Magyarország-Spanyolország 45-41

a 9. helyért:
Magyarország-Lengyelország 45-39