A csoportmérkőzések utolsó körében a magyar férfi vízilabda-válogatott 13-7-re a várakozásnak megfelelően simán legyőzte pénteken a francia együttest a magyarországi vizes világbajnokságon, a Margitszigeten.

Arról viszont csak az ezt követő olasz-ausztrál összecsapás dönt, hogy sikere nyomán a négyes első vagy második helyén végez Märcz Tamás együttese.

A csoportgyőzelem automatikusan negyeddöntős részvételt ér, s keddig pihenőt jelent, míg ha második a gárda, még vasárnap is vízbe kell szállnia, méghozzá az A jelű kvartett harmadikjával, Kazahsztán válogatottjával.

Az erőviszonyok alapján nem lehetett kérdéses a találkozó végkimenetele, részcélként azonban azt a feladatot kitűzhette maga elé a hazai gárda, hogy az olaszoknál – akik kilenc góllal nyertek – többel verjék meg a francia csapatot. A pénteki rivális legfeljebb a tisztes helytállásban reménykedhetett, abban már nem, hogy elkerül a csoport utolsó helyéről, mivel korábban az ausztrálokkal szemben is alulmaradt, még ha csak egyetlen góllal is.

Az ausztrál együttest hétfőn 13-3-ra legyőző, a nagy vetélytárs olaszokkal szerdán 9-9-re végző magyar válogatott már az első negyedben gondoskodott róla, hogy a folytatás izgalommentes legyen. Először Vámos Márton balkezes bombája ért célt, majd Erdélyi Balázs és a csapatkapitány Varga Dénes gyarapította a hazai találatok számát. Vámos duplázott, és Zalánki balkeze is tévedhetetlenül pontos volt, négy és fél perc elteltével kapust is cseréltek a franciák, hátha ez segít. Nem segített, Zalánki “ismétlésével” rövidesen már 6-0 állt az eredményjelzőn, amikor emberelőnyből az ellenfél is betalált.

A második negyedben kissé pontatlanná vált a Märcz-legénység játéka. Előbb egy hazaira – Manhercz Krisztián lőtte – két francia gól következett (7-3), s bár a válasz sem maradt el a triplázó Vámos jóvoltából, a játékrészt a franciák nyerték.

A nagyszünet után az olimpiai és világbajnok Hosnyánszky Norbert távolról védhetetlen lövést eresztett meg. A kapuban Nagy Viktort váltó Decker Attila jól mutatkozott be, Varga pedig megúszást követően küldte a megfelelő helyre a labdát, ahogyan Gór-Nagy Miklós is (11-4). A negyed hajrájában a franciák is betaláltak.

A befejező nyolc percet a rivális kezdte jobban, Mehdi Marzouki már harmadszor volt eredményes, a negyedik gólját szerző Vámos azonban 12-6-ra alakította az állást. Varga bravúros ejtéssel növelte a különbséget (13-6), amely a végére hatgólnyira apadt, mivel Marzouki az utolsó pillanatban jókor volt jó helyen.

Märcz Tamás szövetségi kapitány értékelésében kiemelte, fontos volt, hogy megfelelő hozzáállással kezdjék a találkozót.

“Magas volt a koncentráltság már a legelejétől. Hárai Balázst pihentetni szerettük volna és Gór-Nagy Miklós is csak akkor állt be, amikor kezdtek fáradni a védőjátékosaink”

– mondta a szakvezető, aki kifejtette, a centernek külső hallójárat-gyulladása, míg Gór-Nagynak húzódása van, ezért akarta őket minél többet pihentetni.

Märcz szerint a francia és az ausztrál meccs jól alakult, viszont az olaszok elleni találkozót is szerette volna megnyerni. Annak viszont örül, hogy kiélezett volt az az összecsapás, mert mentálisan építi a csapatot, és azt is remek tapasztalatnak nevezte, hogy kemény bíráskodást tapasztalhattak meg a játékosok az olasz meccsen.

“Nagyon bekezdtünk, aztán tartottuk a különbséget. Most izgulunk egy kicsit, aztán meglátjuk, hogy az ausztrálok mit tudnak az olaszok ellen. Remélem, hogy eleget fognak tudni”

– mondta Török Béla.

Nyolcgólos olasz siker, csoportelső a magyar férfi pólóválogatott

Az olasz válogatott csak 13-5-re győzte le az ausztrál együttest a budapesti vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján pénteken a Margitszigeten, így a magyar csapat az élen zárt a B jelű négyesben, s közvetlenül a nyolc közé jutott.

A csoportelsőségről az egymás elleni döntetlen miatt a harmadik ausztrálok elleni eredmény döntött: mivel Märcz Tamás legénysége 13-3-ra győzte le az ausztrál együttest, így nem kell medencébe szállnia vasárnap.

A negyeddöntőbe jutásért brazil-ausztrál, kazah-olasz, görög-japán és spanyol-orosz összecsapást rendeznek. A magyarok kedden ez utóbbi párharc továbbjutójával találkoznak a nyolc között.

Eredmények, vízilabda (Margitsziget), férfiak, 3. forduló:

B csoport:
Olaszország-Ausztrália 13-5 (5-2, 3-0, 2-3, 3-0)
Magyarország-Franciaország 13-7 (6-1, 2-3, 3-1, 2-2)

A végeredmény:
1. Magyarország 5 pont
2. Olaszország 5
3. Ausztrália 2
4. Franciaország 0

A csoport:
Brazília-Kanada 6-6 (1-2, 3-2, 1-2, 1-0)
Montenegró-Kazahsztán 13-5 (2-0, 4-0, 3-2, 4-3)

A végeredmény
1. Montenegró 5 pont
2. Brazília 3
3. Kazahsztán 2
4. Kanada 2

C csoport:
Spanyolország – Dél-afrikai Köztársaság 16-4 (3-2, 1-0, 6-1, 6-1)
Szerbia-Görögország 11-6 (2-1, 3-3, 3-0, 3-2)

A végeredmény:
1. Szerbia 6 pont
2. Görögország 4
3. Spanyolország 2
4. Dél-afrikai Köztársaság 0

D csoport:
Egyesült Államok-Oroszország 14-11 (6-1, 3-5, 3-1, 2-4)
Horvátország-Japán 16-6 (5-1, 5-3, 4-1, 2-1)

A végeredmény:
1. Horvátország 6 pont
2. Oroszország 2
3. Japán 2
4. Egyesült Államok 2