A négyből két magyar jutott be a legjobb 16 közé férfi kardban a lipcsei vívó-világbajnokság első éremosztó napján.

A kétszeres olimpiai bajnok, világranglista-vezető Szilágyi Áron a papírformának megfelelően könnyedén lépett túl thaiföldi és brit ellenfelén, Szatmári Andrásnak viszont mindjárt az elején erős riválisok jutottak. Az orosz Venjamin Resetnyikov, aki csapatgyőzelmek mellett egyéniben is nyert már vb-t és Európa-bajnokságot is, nem is olyan régen még a világ közvetlen élcsoportjába tartozott. Igaz, ezúttal nem volt kiemelt, nem úgy, mint Szatmári, aki végül négy tussal bizonyult jobbnak nála. Ezt követően a magyar kardozó simán verte az ugyancsak jó vívónak számító ukrán Dmitro Pundikot, de a folytatásban sokkal nehezebb feladat vár rá az egy hónapja Európa-bajnok német Max Hartung személyében.

Gémesi Csanád és Decsi Tamás hozta a kötelezőt az első fordulóban, másodjára viszont nem bírt az orosz Kamil Ibragimovval, illetve az olasz Luigi Samelével. Ibragimov a nyolcaddöntőben Szilágyival mérkőzik majd.

Eredmények (a vb honlapjáról):

a 64 között:
Szilágyi Áron-Ruangrit Haekerd (thaiföldi) 15-6
Szatmári András-Venjamin Resetnyikov (orosz) 15-11
Gémesi Csanád-William Deary (brit) 15-12
Decsi Tamás-Tokunan Kenta (japán) 15-11

a 32 között:
Szilágyi-James Honeybone (brit) 15-10
Szatmári-Dmitro Pundik (ukrán) 15-7
Kamil Ibragimov (orosz)-Gémesi 15-10
Luigi Samele (olasz)-Decsi 15-5

Nem volt magyar nyolcaddöntős női tőrben

Az első, illetve a második forduló jelentette a végállomást a magyar női tőrözők számára a lipcsei vívó-világbajnokság első éremosztó napján, pénteken.

A huszadik vb-jén szereplő Mohamed Aida lengyel ellenfelén négy tussal túljutott, majd kikapott – ugyancsak négy találattal – az idén Eb-harmadik olasz Alice Volpitól. Két asszót vívott Kreiss Fanni is, aki közel állt ahhoz, hogy nagy bravúrt hajtson végre. A júniusi Európa-bajnokság ötödik helyezettje simán vert egy hongkongi tőrözőt, majd kiélezett küzdelemben, egyetlen tussal maradt alul a Rióban olimpiai bajnok, tavalyelőtt vb-aranyérmes orosz Inna Gyeriglazovával szemben.

Lupkovics Dóra és Kondricz Kata az első fordulóban vereséget szenvedett.

Eredmények (a vb honlapjáról):

a 64 között:
Kreiss Fanni-Kimberley Vanessa Cheung (hongkongi) 15-4
Mohamed Aida-Martyna Jelinska (lengyel) 14-10
Irem Karamete (török)-Lupkovics Dóra 15-13
Astrid Guyart (francia)-Kondricz Kata 15-6

a 32 között:
Inna Gyeriglazova (orosz)-Kreiss 15-14
Alice Volpi (olasz)-Mohamed 15-11