Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő egyben hangsúlyozta: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait.

Orbán Viktor azt is kiemelte: az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól.

A kormányfő köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, és egyetértett az izraeli miniszterelnökkel abban is, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezése érdekében.

Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak  amiatt, hogy nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külső befolyásnak – emlékeztetett. Magyarország nem kíván változtatni etnikai összetételén, még ha be is kell ismernie, hogy nem vagyunk tökéletesek – jegyezte meg a miniszterelnök.

A magyar kormányfő elmondta: a találkozón mindkét vezető kifejtette országa tiszteletét a másik ország iránt és célnak nevezték a két ország jó kapcsolatának hosszú távú megalapozását.

Rámutatott: Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, biztonságukat pedig a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek ma reneszánsza van Magyarországon – folytatta Orbán Viktor -, amelyre büszkén tekint az ország, hiszen az komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez.

Orbán Viktor kívánatosnak nevezte a történelmi visszatekintést is a találkozó keretében, hangsúlyozva: mivel Magyarország mögött nehéz történelem áll, nyilvánvalóvá kell tenni, hogy hibát, sőt bűnt követett el azzal, hogy a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált. Ez soha nem fordulhat elő – szögezte le a kormányfő, aki hangsúlyozta azt is: Magyarország kötelessége megvédeni minden állampolgárát.

Fontosnak nevezte a két ország kulturális, oktatási és tudományos együttműködését is. Szólt a jövőbeli gazdasági együttműködésekről, a többi között az autóipar valamint a hi-tech iparág területén, és örömét fejezte ki, amiért egy hazafit fogadhatott Magyarországon, mert szerinte a hazafias kormányok lesznek a sikeresek, azok, amelyek a nemzeti érdeket nem kiiktatják, hanem inkább az első helyre teszik.

Szavait Orbán Viktor úgy zárta: Izraeltől azt tanulhatjuk meg, hogy amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük, és reményét fejezte ki, hogy a modern korszaknak ezt a vastörvényét egyre több honfitársunk érti meg.

A találkozón két megállapodást is aláírt Magyarország és Izrael: a 2017-2019-es évekre szóló kulturális együttműködésről, valamint az innováció, ipar 4.0 és az önműködő autók fejlesztésében való együttműködésről.

Izraeli miniszterelnök: a jövőbe kell tekintenie a két országnak

Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden az Országházban, miután Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt.

Az izraeli kormányfő magyar kollégájával közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott.

Benjámin Netanjahu üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és ezzel “nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”. Emellett Magyarország élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam “delegitimációja” ellen – vélekedett.

Közölte: szerdán magyar-izraeli üzleti fórumot tartanak, és a mostani látogatás valódi lendületet adhat a gazdasági kapcsolatoknak. Óriási jövő vár mindkét országra, de a modern technológia önmagában nem elég, az csak előfeltétele a növekedésnek, piaci reformokra is szükség van – magyarázta.

Az izraeli miniszterelnök kitért arra: a kulturális kapcsolatokat is szorosabbra kell fűzni a két ország között. Azt mondta, már most is sokan érkeznek Izraelből Magyarországra, egyúttal biztatta a magyarokat, hogy látogassák meg országát.

Benjámin Netanjahu megköszönte, hogy szerdán a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőinek csúcstalálkozójára is meghívták, és úgy látja, sok közös témát vitathatnak majd meg a tanácskozáson.

Megjegyezte: megtisztelőnek tartja, hogy ilyen hosszú idő – harminc év – után ő az első izraeli miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson jár Magyarországon.

Benjámin Netanjahu arról is beszélt, hogy Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője – amelynek köszönhetően létrejött a modern izraeli állam -, hiszen itt született Herzl Tivadar, aki a zsidó állam születését álmodta meg, mert látta azt a sok kihívást, amelyet az antiszemitizmus jelent, és ezért azt gondolta, hogy a saját állam lehet a legjobb megoldás a zsidóknak.

Fidesz: savanyú a szőlő az MSZP-nek és a DK-nak

A Fidesz szerint az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök budapesti látogatásával kapcsolatos nyilatkozatai arra utalnak, hogy “savanyú a szőlő” a pártoknak.

Sem Gyurcsány Ferenc – jelenlegi DK-elnök -, sem az MSZP más miniszterelnökének kormányzása idején nem látogatott el Izrael miniszterelnöke Magyarországra – áll a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatójának MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Hidvéghi Balázs a DK és az MSZP keddi nyilatkozataira reagált.

Ara-Kovács Attila, a DK elnökségi tagja szerint Benjámin Netanjahu látogatása nem a jó gazdasági, kulturális kapcsolatoknak szól, hanem “beiratkozás egy klubba, amelynek Putyin, Erdogan és Orbán a tagjai”, hiszen mind Netanjahu, mind Orbán Viktor miniszterelnök érdeke “egy autoriter, a demokráciát lebontani kész politika megvalósítása”.

Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja sajtótájékoztatóján arról beszélt: a Magyarország és Izrael közötti jó viszony nemzeti ügy. Ugyanakkor a párt elítéli, hogy Benjámin Netanjahu partnere kíván lenni Orbán Viktornak egy olyan belpolitikai kampányban, amelynek középpontjában “az ellenségkeresés, az uszítás, a hergelés és a népbutítás áll” – mondta.

A Jobbik arra kíváncsi, mi történt a színfalak mögött

A Jobbik arra kíváncsi, hogy a színfalak mögött miben állapodott meg, “miről egyezkedett” Orbán Viktor magyar és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – közölte Bana Tibor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden.

A Jobbik vitatta, hogy a két kormányfő találkozója történelmi jelentőségű lenne, ha azon hivatalosan semmilyen érdemi megállapodás, döntés nem született még tervezet formájában sem.

“A világ két legkorruptabb kormányfőjének közös sajtótájékoztatójából ugyanis semmi konkrétumra nem derült fény” – fogalmazott Bana Tibor, aki a háttérben történteket firtatta.

DK: az izraeli miniszterelnök egy “bűnös politikai hazárdjáték részeként” járt itt

A Demokratikus Koalíció (DK) értékelése szerint Benjámin Netanjahu egy “bűnös politikai hazárdjáték részeként” látogatott Magyarországra.

Ara-Kovács Attila, az ellenzéki párt elnökségi tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: noha az izraeli és a magyar miniszterelnök különbözően látja a világot, érdekeik azonosak: “egy autoriter, a demokráciát lebontani kész politika megvalósítása”.

Szóvá tette, hogy a látogatás nem a jó gazdasági, kulturális kapcsolatoknak szól, hanem “beiratkozás egy klubba, amelynek Putyin, Erdogan és Orbán a tagjai”.

Ara-Kovács Attila úgy vélte: elengedhetetlen lett volna, hogy Benjámin Netanjahu elítélje az antiszemita indulatokat keltő magyar aktuálpolitikát, szerinte efelett nem lehet szemet hunyni szavazatokért cserébe.

Azt kérte: a demokratikus pártok, szervezetek bojkottálják a két kormányfő hivatalos programjait.

MSZP: a két ország közötti jó viszony nemzeti ügy, de Netanjahu részévé vált a kormányzati kampánynak

Az MSZP szerint Magyarország és Izrael hagyományosan szövetsége egymásnak, a két ország közötti hosszú távon fenntartható jó viszony nemzeti ügy. A szocialisták bírálják Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, mert olyan kijelentéseket tett, amellyel részévé vált a magyar belpolitikának, a kormány kampányának.

Erről Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatásával kapcsolatban.

Az ellenzéki politikus szerint a két ország közötti jó viszony felül áll a pártok közötti vitákon és azt kívánta, hogy a két miniszterelnök találkozója kölcsönösen jó legyen mind a két országnak.

Hozzátette: elítélik azt, hogy Benjámin Netanjahu partnere kíván lenni Orbán Viktor miniszterelnöknek egy olyan belpolitikai kampányban, amelynek középpontjában “az ellenségkeresés, az uszítás, a hergelés és a népbutítás áll”.

Sajnálják, hogy ez olyan időszakban történik, amikor “a gonosz és ostoba kormányzati kampány” szítja a magyarországi antiszemitizmust – közölte, hozzátéve, azt is sajnálják, hogy a miniszterelnök kijelentései a magyarországi zsidóság körében csak fokozzák a bizonytalanságot.

“Értjük mi, hogy a két miniszterelnök közös főtanácsadója, Arthur Finkelstein két helyre is eladta a gyűlöletterméket, ugyanakkor nagyon reméljük, hogy kettejük találkozójának nem csak a hergelés lesz az egyetlen eredménye” – fogalmazott.

Bárány Balázs beszélt arról is, hogy sajtóhírek szerint Orbán Viktor “propagandalevelet” küld a határon túli választóknak, hogy az 2018-as választáson való részvételhez szükséges regisztrációra biztassa őket.

Hozzátette: nem igazságos, hogy ez a lehetőség csak a jelenlegi miniszterelnök számára adott. Szerinte a választások tisztasága és az esélyek egyenlősége megköveteli, hogy ez a lehetőség rendelkezésére álljon “Orbán Viktor legfőbb kihívójának, Magyarország leendő miniszterelnökének, Botka Lászlónak” is.

Arra szólította fel a kormány a választások tisztaságára való tekintettel, az MSZP számára is tegye elérhetővé a határon túli választók postacímét.

LMP: a látogatástól nem várható a hatékonyabb nemzeti érdekérvényesítés a világpolitikában

Az LMP szerint bár van nemzetközi politikai jelentősége az izraeli miniszterelnök budapesti látogatásának, de attól nem várható, hogy Magyarország hatékonyabban tudja majd a nemzeti érdekeit a világpolitikában képviselni.

Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten sajtótájékoztatón Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök budapesti látogatására reagálva azt mondta, önmagában a kormányfő látogatása nem probléma. A probléma a magyar külpolitikával van – folytatta -, azzal, hogy a Magyarországgal szövetséges államok vezetői nem jönnek Budapestre.

Úgy látta, hogy a keleti és a déli nyitás után elérkezett a pillanat a nyugati nyitásra, arra, hogy Magyarország aktív, alakító módon, a nemzeti érdeket képviselve részt vegyen a szövetségi rendszereiben, a NATO-ban és az EU-ban.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a magyar és az izraeli miniszterelnök is egyre inkább elszigetelődik a nemzetközi színtéren és az egymással való kapcsolattartásban próbálják ezt az elszigetelődést feloldani.

Az a semmitmondás, amit a találkozó utáni nyilatkozatokban lehetett tapasztalni, azt mutatja, hogy a kétoldali kapcsolatok nem fognak jelentős részben hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország a nemzeti érdekeit hatékonyabban tudja a világpolitikában képviselni – mondta.

Szólt arról is, hogy Orbán Viktor a visegrádi országok együttműködését kibővítve próbál meg a világpolitika alakítójaként feltűnni. De még a V4-en belül sem tudta a nemzeti érdeket képviselni – hangoztatta Ungár Péter, aki szerint a magyar miniszterelnök három évig nem tudta elérni azt Szlovákiánál, hogy Dunaszerdahelyen a magyar nyelvű helységnévtáblák is kint legyenek, és azt sem vetette fel, miért büntetik Szlovákiában a kettős állampolgárságot.

Párbeszéd: a kormány fejezze be kettős beszédet!

A Párbeszéd arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a kettős beszédet, és Orbán Viktor ne csak elmondja azt, amit az adott pillanatban hasznosnak vél, hanem tettekkel is demonstrálja.

Az ellenzéki párt ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel való találkozója után kijelentette: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. A kormányfő közölte: Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben.

Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja közleményében azt írta, ideje volt kimondani ezeket a fontos mondatokat, de ideje lenne ebben a témában is befejeznie a kormánynak a kettős beszédet. Feltette a kérdést, hogyan lehet hinni a magyar miniszterelnöknek, aki korábban azt a Horthy Miklóst méltatta, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a magyar kormány bűnt követett el a zsidóság ellen. Az évek óta tartó tiltakozás ellenére miért támogatta Orbán Viktor a mai kijelentésével teljesen ellentétes üzenetű, “felelősséghárító Szabadság téri emlékmű felállítását?” – kérdezte az ellenzéki politikus.

A politikus közleményében arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne csak elmondja, amit az adott pillanatban hasznosnak vél, hanem tettekkel is demonstráljon, a kormány pedig határolódjon el Horthy Miklóstól és hagyatékától. Azt is kérte, hogy a kormány ne egy ismert zsidó milliárdossal próbáljon alaptalanul riogatni és hagyjon fel a gyűlöletkeltő propagandával.