A záró harmadbeli rossz emberhátrányos védekezés miatt a magyar jégkorong-válogatott 3-1-re kikapott az osztrák csapattól a kijevi divízió I/A-s világbajnokság második fordulójában, hétfőn.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese korán emberhátrányos gólt kapott, ám gyorsan sikerült egyenlíteni Dansereau Keegan révén. A mérkőzés végül a záró játékrészben dőlt el, amikor is a rivális két emberelőnyös találatot szerzett három perc alatt.

A magyarok kedden, közép-európai idő szerint 16 órakor az eddigi nagy meglepetésre – a mezőnyben egyedüliként – százszázalékos dél-koreaiakkal találkoznak.

Eredmény, 2. forduló:

Ausztria – Magyarország 3-1 (1-1, 0-0, 2-0)

gól: Raffl (4.), Hofer (45.), Heinrich (48.), illetve Dansereau (7.)

A magyarok a házigazda ukránok elleni sikerrel, az osztrákok pedig a kazahokkal szembeni vereséggel kezdték szombaton a tornát. Ugyan a két csapat utolsó négy találkozóját a magyarok nyerték, ám tétmérkőzésen több mint 40 éve, 1977. március 11-én sikerült legyőzni az osztrákokat, akkor a tokiói B-csoportos vb-n 7-4 lett a végeredmény.

Az első cserében Terbócs István palánkra lökésért kiállítást kapott, ám a kapus Rajna Miklós vezérletével sikerült kivédekezni ezt a két percet. A magyarok is emberfórba kerültek, azonban a megugró Thomas Raffl a rövid sarokba lőtt, előnyt szerezve az osztrákoknak. Kettős létszámfölényben a vb előtt honosított, az ukránok ellen győztes gólt ütő Dansereau Keegan egyenlített. Nagy iramú volt a mérkőzés, mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, a nagyobbak inkább Bernhard Starkbaumé előtt. Hári János kiállításával kicsit megtört a lendület, de még a szünet előtt ismét emberelőnyhöz jutott a Chernomaz-csapat, de nem tudott élni vele.

A második harmad osztrák helyzetekkel indult, ám túlélte a válogatott a nehéz pillanatokat. Később már mindkét együttes jobban figyelt a védekezésre, így nem igazán forogtak veszélyben a kapuk. A szünet előtti utolsó percben Bartalis István lépett ki, Starkbaum azonban a lepkés kesztyűvel hárított.

A záró játékrész elején itt is, ott is ziccert védtek a kapusok. Sarauer Andrew a támadó harmadban elkövetett tettéért büntetést kapott, amit fél perc alatt Fabio Hofer gólra váltott. Szirányi Bence sem úszta meg a bottal visszahúzást, a magyarok pedig újabb gólt kaptak emberhátrányban: Dominique Henrich lövését Rajna elől takarták, így nem védhetett.

A hajrában Rajna helyett mezőnyjátékos érkezett a jégre, azonban nem sikerült faragni a hátrányból.

A hatos csoportból az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, és jövőre a dániai vb-n szerepel, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

 

[highlight]

Chernomaz: okosabban kellett volna játszanunk

Rich Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya szerint együttesének okosabban kellett volna játszania az osztrákok ellen, és akkor elkerülhető lett volna a vereség a kijevi divízió I/A világbajnokság második fordulójában.

“Mindkét csapat jól kezdett, ám elkerülhető gólt kaptunk, aztán a kettős előnyt belőttük. A második harmadban jól szűrtük meg a támadásokat, ám a végén 1-1-nél szükségtelen kiállítást szedtünk össze a támadóharmadban, ezt pedig belőtték. Okosabban kellett volna játszani, és nem túlkomplikálni a helyzeteket” – hangsúlyozta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Chernomaz.

Roger Bader, az osztrákok szövetségi kapitánya elmondta, a záró harmadra új letámadási taktikát alkalmaztak, és sikerült belőni az emberelőnyüket.

“Jó kapusteljesítményünk volt és jobb helyzetkihasználásunk. Ez döntött a javunkra” – szögezte le.

Kóger Dániel szerint most jobban játszott a magyar csapat, mint két napja az ukránok ellen, de az döntött, hogy most nem sikerült belőni a helyzeteket.

“Talán ha mi mozdulunk el 1-1-ről… De addig megvoltak a lehetőségeink, nem éreztük bentről, hogy rosszabbak lennénk náluk” – tette hozzá.

Stipsicz Bence úgy véli, olyan kiegyensúlyozott a mezőny, hogy a mostani vereség után is előre kell tekinteni, mert sorra jönnek a mérkőzések, máris kevesebb mint egy nap múlva a dél-koreaiak ellen.

“Azonos létszámban nem esett gól, és ezen a szinten már az emberelőnyök kihasználása, illetve a kivédekezés döntő jelentőséggel bír. Ennyivel jobbak voltak most az osztrákok. Ebből tanulnunk kell, és le kell győznünk a dél-koreaiakat.”

Nagy Krisztián is abban látja a vereség okát, hogy nem sikerült gólra váltani a helyzeteket.

“Kevés gólos mérkőzésen éppen az dönt, hogy a végén ki tud jobban összpontosítani. Most ők belőttek két emberelőnyt, és nyertek.”

[/highlight]

Az állás a 2. forduló után:

1. Koreai Köztársaság 6 pont (9-4)
2. Ausztria 3 (5-4)
3. Magyarország 3 (6-6)
4. Lengyelország 3 (4-5)
5. Kazahsztán 3 (5-7)
6. Ukrajna 0 (4-7)

Vasárnap játszották:

Lengyelország-Ukrajna 2-1
Koreai Köztársaság-Kazahsztán 5-2

Szombaton játszották:

Magyarország-Ukrajna 5-3
Kazahsztán-Ausztria 3-2
Koreai Köztársaság-Lengyelország 4-2

A keddi program:

Kazahsztán-Lengyelország 12.30
Koreai Köztársaság-Magyarország 16.00
Ausztria-Ukrajna 19.30