Körmenden a Rázsó Imre Szakközépiskola vett részt a programban

Gazdaságunk megerősödésével párhuzamosan a megfelelő szaktudással rendelkezők nagyobb megbecsülésre és több munkalehetőségre számíthatnak – jelentette ki Varga Mihály a Szakmák éjszakájának egyik fővárosi helyszínén, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolájában.

A nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője hozzátette: az idén második alkalommal megrendezett pályaorientációs rendezvény nemzetközi összehasonlításban is rendkívül sikeresnek számít.

Varga Mihály kifejtette: gazdasági növekedésünk fenntartásához, ahhoz, hogy a kormány céljaival összhangban mindenki jobban élhessen, egyre nagyobb szükség van a jó szakemberekre. Magyarország érdeke volt az, hogy olyan szakképzést építsünk ki, amely erős, stabil hátországot jelent a gazdaságunk számára – tette hozzá a miniszter kiemelve, hogy az új rendszer alkalmas arra, hogy az igényeinek megfelelő, a munkavállalóknak pedig elhelyezkedési lehetőséget adó szakoktatást valósítson meg.

A Szakmák éjszakája rendezvényt kezdeményező és részben szervező gazdasági tárca nevében Varga Mihály elmondta, hogy már a tavalyi, az első szakmákat bemutató este is minden várakozást meghaladóan eredményes volt. Magyarországon például négyszer annyi eseményt hirdettek meg az intézmények, mint az Európai Szakképzési Hét keretében a többi országban összesen – tette hozzá.

Tavaly országszerte több mint 43 ezren keresték fel a különböző programokat, amelyeken nemcsak a pályaválasztó fiatalok ismerkedhettek meg a különböző szakmákkal, hanem a középiskolások, sőt a felnőttek is. Idén tovább bővül a kínálat: több mint 450 helyszínen, 152 településen, mintegy 4600 különböző programon vehetnek részt az érdeklődők. Ebben az évben 32 agrárszakképzést oktató iskola is csatlakozott a Szakmák éjszakájához, és több olyan intézmény van, amely határon túli – erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai – testvériskolájában mutatkozik be.