Támogatja-e a kormány a körmendi mozi felújítását? címmel nyújtottam be hétfőn írásbeli kérdést az emberi erőforrások miniszterének. Fontos lenne, hogy Szentgotthárdhoz, a Csákányi László Filmszínházhoz hasonlóan Körmenden is működjön filmszínház.

Körmenden a kosárlabda mellett jelentős múltja van a mozizásnak is. A kultúra területén a Batthyányak városa komoly eredményeket tud felmutatni, elég a 22 éve, 1995-ben alakult Körmendi Kastélyszínház Társulat elismerésre méltó működésére utalnom. Fontos lenne azonban, hogy Szentgotthárdhoz, a Csákányi László Filmszínházhoz hasonlóan Körmenden is működjön filmszínház.

Bebes István, Körmend fideszes polgármestere tavaly úgy nyilatkozott, hogy a filmes műfaj újbóli elindítása a városban stratégiai kérdés. Tavaly ennek megfelelően nyújtottam be költségvetési módosító javaslatomat, 350 millió forintos támogatást kérve erre a célra, de a kormánypárti képviselők indítványomat már bizottsági szinten elutasították. Legalább 300 millió forintra lenne szükség a rendelkezésre álló épület újbóli, mozis célú hasznosításához, amit a város önerőből nem tud előteremteni. Nem elhanyagolható tény, hogy 2012-ben egy településfejlesztési témájú felmérésben a körmendiek a mozit tették első helyre mint legfontosabb kedvelt értéküket. A távlati tervek között szerepel az épület átalakítása – cikkeztek 5 évvel ezelőtt, de érdemi lépés azóta sem történt. A szentgotthárdiak büszkék lehetnek a több mint 100 éve működő filmszínházukra, Körmend is megérdemelne egy mozit.

Nemrégiben Szentgotthárdon a Kincsem című magyar filmet tekintettük meg, ami nagy sikert aratott, messzebbről is sokan látogattak el a vetítésre, de a szombathelyi Savaria moziról is csak pozitívan tudok beszélni. Körmend vonatkozásában a hivatkozott felmérés eredményét is érdemes lenne figyelembe venniük, ami egyértelműen azt mutatja, hogy lenne igény filmszínházra a városban.

A nép, így ebben az esetben a körmendiek és környékbeliek pártján állva igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy ismét működhessen filmszínház a körmendi mozizás 110. évfordulóján üresen álló épületben. Erre a célra érdemes lenne áldozni, hiszen korosztálytól függetlenül mindenki örülne annak, ha a város élete ezáltal érdemben felpezsdülne, kulturális palettája színesebbé válna.

Kíváncsian várom az Emberi Erőforrások Minisztériumának április 27-i válaszát egyértelmű kérdésemre: nyújt-e segítséget a kormány a körmendi mozi felújításához?