Vona Gábor szeretné, ha új fejezetet kezdhetnének és kinyújthatnák egymás felé a kezüket a magyar zsidósággal – mondta el a Forward című amerikai zsidó újságnak adott interjúban a Jobbik elnöke.

A magyar zsidóságnak olyan traumái vannak, amelyek nehezítik a közös munkát – fejtette ki Vona, aki szerint ez az ő generációjával már változhat, ha a fiatal magyar zsidók aktív korba lépnek és fontos feladatokat vállalnak. Azt is elmondta: ha a Jobbik hatalomra jut, a magyar zsidóság úgy élheti tovább az életét, ahogy eddig is tette.

A beszélgetésben szembesítették a Jobbik korábbi antiszemita megnyilvánulásaival, s azzal, amikor Gyöngyösi Márton nemzetbiztonsági okokból listát akart íratni az izraeli–magyar kettős állampolgárokról a parlamentben. Vona úgy válaszolt: soha nem vonták kétségbe Izrael létét, csak a cionizmust kritizálták. Leszögezte azt is, hogy az elmúlt években világossá tette a Jobbikban: nem tűri az antiszemita megnyilvánulásokat.

A cikk is feleleveníti a Jobbik-elnök korábbi antiszemita, erősen rasszista és Izrael-ellenes megszólalásait, például amikor 2013-ban azt mondta:

„ha kiderülne rólam, hogy zsidó vagyok, akkor lemondanék a Jobbik elnöki tisztségéről, és tagként segíteném tovább az ügyet”.

Ugyanabban az évben Izrael akkori magyar nagykövetének, Ilan Mornak címzett nyílt levelében azt írta:

„Visszataszítónak tartom bármely nép vagy nemzet világuralmi törekvéseit. A zsidóságét is. És az ön viselkedésében ezt az arroganciát látom. Nem leszek Izrael kutyája.”

Amikor 2013-ban a Zsidó Világkongresszus Budapesten ülésezett, Vona megjegyezte:

„Az izraeli hódítók, ezek a befektetők jobb, ha más ország után néznek, mivel Magyarország nem eladó.”

Ultimátum a vecsésieknek

Megrovással zárult a Jobbik vecsési szervezetének vezetője ellen a pártelnök által kezdeményezett etikai vizsgálat. Szabó Attila Facebook-oldalán számolt be erről, s megjegyezte, hogy a fegyelmi bizottság ultimátumot adott: „ha hasonló esemény történik, akkor kizárással” is sújthatják. Ismert: a pártszervezet élesen bírálta, hogy Vona levélben üdvözölte a magyarországi zsidóságot hanuka alkalmából.