V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a mai napon hivatalában fogadta a Víz Világtalálkozó alkalmából Budapesten tartózkodó kenyai Lawrence Simitu vízügyi államtitkárt és delegációját.

A találkozó alkalmával az államtitkár elmondta: Magyarország büszke arra, hogy fővárosunk immár másodízben ad otthont a nagyszabású nemzetközi rendezvénynek. Beszédében emlékeztetett arra, hogy Budapest pályázik a 2024-es Nyári Olimpiai Játékok megrendezésére, melyhez kérte kenyai partnerének támogatását.

A találkozón szó volt a kelet-afrikai ország tervéről, miszerint nagykövetséget szándékozik nyitni a közép-kelet-európai régióban. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Budapest ideális választás lenne, hiszen regionális logisztikai központként szolgálna a térségben és ez Kenya számára is jelentős gazdasági előnyökkel járna.

Fotó: Francz Ilona/FM

Fotó: Francz Ilona/FM

A tárgyalás homlokterében az élelmiszerhiány állt, hiszen Kenya lakosságának csupán 60 %-át képes élelemmel ellátni. A helyzet javítása érdekében sürgősen növelni kell a növénytermesztésre alkalmas terület nagyságát. A kenyai kormány mintegy 990.000 hektárt  szeretne a termelésbe bevonni, amihez a magyar szakemberek segítségét várják.

A kenyai fél a tárgyaláson jelezte, hogy akut beavatkozásra van szükség az öntözés és lakossági vízellátás területén, de érdemi fejlődésre csak komoly külső finanszírozás mellett van esély. V. Németh Zsolt a találkozó végén ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják a segítségnyújtás, a hitelezés módozatait.