Nemrégiben tartották a III. Vas Megyei Értéknapot Nemesrempehollóson. Az értékőrző rendezvényt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg, aki a térség országgyűlési képviselője is. Előadásában a Magyar Értéktár felépítéséről, működéséről beszélt, kiemelve a helyi- és megyei értéktárak jelentőségét.

Tausz István a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke bemutatta a megyei értéktár bővülésének folyamatát, a Bizottság munkájának működését. Éles Krisztina a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának vezetője szólt a szervezet elmúlt években betöltött szerepéről, elért sikereiről.

Ezt követően a környező települések vezetői mutatták be a helyi értékeiket, értéktári munkájuk eddigi eredményeit. Néhány, a megyében már régebb óta működő helyi értéktár is bemutatkozott, átadva tapasztalataikat, javaslataikat. Szó esett a határon túli magyar értéktári kapcsolatokról is.

Zágorhidi Czigány Ákos, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Vas megyei területi felelőse felkért előadóként a Vidékfejlesztési program közösségi értékeket támogató forrásairól szólt, kiemelve a hamarosan induló Leader-programot és az MNVH leendő projektötleti felhívásait.

A fórumot követően kiállítás nyílt a mikrorégió hat településének értékeiből, büszkeségeiről a könyvtár épületében. Majd kulturális program vette kezdetét, ahol a környék amatőr kulturális- és művészeti csoportjai léptek fel.