2016-11-19-hulladekcsokkentesi-het-plakatMa indult az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyhez ötödik éve hazánk is csatlakozik. A november 19- 27. között Európa-szerte megrendezett akciósorozat idén a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentését helyezi középpontba, a jelmondat is ez: „Többet ésszel, mint csomagolással!” Bár a csomagolás sok esetben hasznos, például a termékek eltarthatósága szempontjából, mégis aggasztó, hogy a hulladék egyre nagyobb környezeti problémát jelent. Elgondolkodtató, hogy az unióban az egy főre jutó éves csomagolási hulladék átlagosan 158 kg átlagosan, míg hazánkban 103 kg. Ha Ön sem elégszik meg annyival, hogy „a szemetet kitegye a ház elé”, csatlakozzon a kezdeményezéshez és tanuljon hulladékcsökkentési praktikákat, amelyeket egész évben kamatoztathat majd.

Minden év novemberének utolsó hetében tartják az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjait, mely során a jelentkező önkéntesek saját ötleteik megvalósításával a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságát hangsúlyozzák.

Emlékezetes, portálunk korábban megszólaltatta Tanka Esztert, az Országos Hulladékkezelési Ügynökség kampányfelelősét, akitől azt kérdeztük, ha az év 355 napján a gyártók szebbnél szebb csomagolásokkal, reklámokkal ösztönöznek a vásárlásra és a fogyasztásra, mire elég az a tíz nap, amit arra fordítunk, hogy mindez lehetne másként is. Tanka Eszter elmondta, valóban kevés ez a tíz nap, éppen csak arra elegendő, hogy felismerjük, nem elég kitenni a hulladékot a ház elé, és ezzel megszabadulni a problémától. Hozzátette, sokan úgy gondolják, egyrészt kevés hulladékot termelnek, másrészt túl kicsi fogaskerekek a gépezetben ahhoz, hogy látványos legyen a részvételük, az igyekezetük. A tíz nap segít elmélyíteni, megérteni, hogy ez nem igaz, és az apró lépések is eredményre vezetnek. “Nem szabad lebecsülni azokat a mindennapi praktikákat, triviálisnak tűnő ötleteket, amelyek ha személyenként összeadódnak mégis jelentősek” – hangsúlyozta.

Ehhez a kezdeményezéshez idén a Lidl Magyarország három Pest megyei üzlete is csatlakozott, ahol kísérleti jelleggel biztosítják a vásárlók számára a hulladékok különválogatásának lehetőségét. A dunaharaszti és a szigetszentmiklósi áruházakban a szelektív gyűjtés mellett a hulladékok keletkezésének megelőzésére hívják fel a figyelmet az OKTF NHI munkatársai a Hét kezdő és záró szombati napján: november 19-én és 26-án 10.00 és 18.00 óra között.

Hogyan csatlakozhatunk?

A rendezvényről szóló közleményben a szervezők arról írnak, a csomagolás sok esetben hasznos, hiszen fontos többek között a termék eltarthatósága és szállítása szempontjából, ám évről-évre növekvő mennyisége egyre aggasztóbb környezeti problémát jelent: az Európai Unió területén az egy főre jutó éves csomagolási hulladék mennyisége 158 kg átlagosan, hazánkban ez a szám valamivel több, mint 103 kg, aminek nagy része a vásárlások során kerül a háztartásokba.

A Vállalom.hu-t a szervezők azoknak hozták létre, akiknek egyelőre nincsenek saját ötleteik, de szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez. A tippadó honlapon a már bevált hulladékcsökkentési praktikákat gyűjtötték össze, amelyek önálló ötletek kiindulópontjai is lehetnek. Az Hulladékcsökkentési Hét oldalán a háztartások, iskolák, intézmények, irodák egyedi ötleteit lehet regisztrálni. Példaként egy iskola például dönthet úgy, hogy kulacsokat osztogat a diákok között, akik előszeretettel isznak üdítőitalokat, holott az ivóvíz is jó minőségű. Ezeket a kulacsokat ki is lehet festeni, és egy héten keresztül abból ihatnak a tanulók. Egy ilyen kezdeményezés aztán megmérettetheti magát az európai hulladékcsökkentés éves versenyében is.