Kikerült csütörtökön a kormány Facebook-oldalára a népszavazással kapcsolatos tájékoztató kiadvány, amelyet minden magyar háztartásba eljuttatnak. Közös plakátkampánnyal próbálja rávenni a választókat a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért, hogy bojkottálják az október 2-ai népszavazást.

A kiadvány (a poszt szerint) bemutatja a brüsszeli kényszerbetelepítési tervek legfontosabb összefüggéseit, emellett fontos gyakorlati tudnivalókat tartalmaz a szavazás menetéről.

A poszthoz csatolt képen például a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok számára foglalják össze a szavazással összefüggő legfontosabb tudnivalókat, így például azt, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe, így nem kell regisztrálniuk.

A kiadványban felhívják a figyelmet arra, hogy a szavazóhelyiségben a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát és lakcímét. Jelzik azt is, hogy aki a szavazás napján nem a lakóhelyén tartózkodik, kérheti, hogy egy másik magyarországi településen vagy valamelyik külképviseleten szavazhasson, az átjelentkezési kérelmeket szeptember 30-án 16 óráig kell benyújtani, a külképviseleti névjegyzékbe vételt pedig szeptember 24-én 16 óráig lehet kérni a választópolgár lakcíme szerinti település jegyzőjénél vagy a www.valasztas.hu oldalon.

A tájékoztató kiadványban arról is szó van, hogy a szavazás során a választópolgár – miután igazolta magát – megkapja a lebélyegzett szavazólapot és a borítékot, az átvételt pedig aláírásával igazolja. Szavazni az "igen" vagy a "nem" feletti körbe írt, két, egymást metsző vonallal (x vagy +) lehet.

A kormány Facebook-posztjában hangsúlyozza: "az október 2-i népszavazás Magyarország jövőjéről szól, és arról, hogy meg tudjuk-e védeni közösségeinket és kultúránkat".

Közösen kampányol a bojkott mellett az Együtt, a PM és a MoMa

Közös plakátkampánnyal próbálja rávenni a választókat a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért, hogy bojkottálják a népszavazást.

A pártok vezető politikusai csütörtökön Budapesten mutatták be közös plakátjukat, amelynek felső részén a "Hülye kérdésre ez a válasz!" felirat olvasható, alatta pedig egy háttal ülő nő és férfi képe látható, akik mindketten kinyújtják jobb kezük középső ujját. A plakáton emellett az "Aki otthon marad, Európára szavaz" és egy vörössel áthúzott "Népszavazás 2016" felirat, valamint a három párt logója szerepel.

A tervek szerint a plakátkampányra mintegy 10-20 millió forintot akarnak költeni, amiből körülbelül 300-400 darabot vásárolnak és helyeznek ki a közterületeken.

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány méltatlan kezdeményezésére a bojkott az egyetlen méltó válasz. "Hülye kérdésre ez a válasz, aljas kérdésre nincs jó válasz" – jelentette ki. A bojkott azt is kifejezi, hogy sem a nem, sem az igen szavazatot nem tartják megfelelőnek – tette hozzá.

A politikus kiemelte, hogy az Európai Uniónak nincs olyan terve vagy javaslata, amelyik illegális bevándorlókat telepítene le. Az EU mindössze annyit vár el, hogy a menekültek – nem pedig az illegális bevándorlók – ideiglenes befogadásának érdekében a tagállamok teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket – mondta. Nincs mit üzenni Brüsszelnek, ráadásul nincs is olyan, hogy Brüsszel, mert Európai Parlament, Európai Bizottság és Európai Tanács van – közölte Bokros Lajos.

A kvótareferendum kérdése "aljas és gonosz", a kormányzati propaganda pedig hazugságra épül, a népszavazás árt az ország tekintélyének. Erre a kezdeményezésre pedig a bojkott a méltó válasz – összegzett.

Végül történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy a plakáton közösen szerepel a három párt, mert "tisztában vannak azzal, hogy az önkényuralom körülményei és feltételei közepette" csak a demokratikus erők minél szélesebb összefogásával lehet eredményt elérni.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, pártjuk azért fogadta el a MoMa közös kampányra vonatkozó felkérését, mert "undorodnak attól, amit Orbán Viktor csinál ezzel az országgal". A miniszterelnök egy Európa-ellenes kampányban hazudik Európáról, és közben "visz minket Keletre".

Az Együtt ezért olyan partnereket keresett, akik aktívan kampányolnak amellett a bojkott mellett – tette hozzá a politikus, aki hangsúlyozta, hogy ő maga nem kvóta-, hanem kerítésellenes. A kvóta a közös kiutasítási politikával és határőrséggel együtt a megoldás része – nyomatékosított.

Szigetvári Viktor bejelentette, hogy a három párt közös pénzgyűjtésbe is kezd, mert az állampolgárok támogatására is szükségük van a kampány során.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke szerint a népszavazás, ami "az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb politikai szélhámossága", csak arról szól, hogy felkeltsék az emberekben meglévő félelmeket. A menekültválság létezik és ennek megoldásában Magyarországnak részt kell vennie, de ha a kormány úgy akarná, akkor ebben az ügyben is párbeszéddel és konstruktív gondolkodással vehetné ki a részét a közös európai megoldásból – fogalmazott. A félelem viszont elvonja a figyelmet az egészségügy, az oktatás és a gazdaság problémáiról valamint arról is, hogy "nap, mint nap minél több közpénzt lopnak el Magyarországon". A zuglói polgármester ehhez kapcsolódva a legnagyobb problémának azt tartotta, hogy nemcsak az emberek pénzét akarják ellopni, de az "emberek lelkét is, az emberek jóindulatát".

Az MSZP kész egy kvótaellenes törvényt támogatni

Az MSZP nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát, és ha a kormány Országgyűlésnek benyújtandó törvényjavaslata is ezt tartalmazza, akkor azt a szocialisták készek támogatni – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke.

Molnár Gyula arra szólította fel a kormányt és a Fideszt, valljon színt, mi lesz az október 2-ai népszavazás közjogi következménye. Milyen törvényjavaslatot, kormányrendeletet készítenek elő október 3-ra,  amennyiben érvényes és eredményes lesz a népszavazás? – tette fel a kérdést.

Közölte: az MSZP álláspontja 2015 májusa óta egyértelmű, nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát. Ha a kormány arra kér felhatalmazást, hogy erről tárgyalhasson Brüsszelben, akkor nincs szükség népszavazásra, lehet, hogy ezt egy parlamenti határozattal meg is tudjuk oldani – fejtette ki.

Brüsszelben egyértelműen megfogalmazták: nincs napirenden további kötelező kvóták bevezetése – mondta a kedd-szerdai brüsszeli tárgyalásairól az ellenzéki politikus.

Úgy fogalmazott: "a brüsszeliek (…) azt üzenik: hallják, amit a magyar emberek mondanak". Hozzátette: Brüsszelben 12 éve megértik és elfogadják a magyarok gondolatait, akkor is értették, amikor fejlesztéseket finanszíroztak uniós pénzekből, amikor szabaddá vált a munkavállalás vagy amikor a határok megnyíltak.

Mint mondta, a menekültügyet kezelni kell, de a kvótának nincs többsége. Jelezte, foglalkozni kell az unió reformjával is, de nem úgy, ahogy a magyar miniszterelnök gondolja, nem a nemzetállamok, hanem a demokratikus intézményrendszerek, az Európai Parlament (EP) erősítésével.

Molnár Gyula beszámolt az MSZP elnökségének döntéseiről: készen állnak arra, hogy a menekültügy tényleges megoldására javaslatot tegyenek. Ezt a feladatot Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke kapta – tette hozzá.

Elmondta, hogy Ujhelyi István alelnökkel, EP-képviselővel EU-reformcsomagot készítettek, amelyet jövő héten véglegesítenek.

Szólt arról, hogy miközben a kormány 1300 menekültstátust kapott ember ügyében bírósághoz fordult, 3500 embernek adtak el letelepedési kötvényt, és információ szerint ennek révén családtagokkal együtt több mint 16 ezer ember települt le Magyarországon. Jelezte, ezen a területen Harangozó Tamás országgyűlési képviselő tesz majd javaslatokat.

Molnár Gyula elmondta, szombaton, az új választmány első ülésén indítják el népszavazási kampányukat. Annak lényege az lesz: nincs jelentősége a népszavazásnak, mert annak nincs jogi következménye – rögzítette. A pártelnök közölte, a kampányban bemutatják, hogy a Fidesz a népszavazással elfedi az oktatás, az egészségügy, a gazdaság problémáit, a korrupciót.

Hozzátette: a népszavazás Magyarország uniós tagságát feszegeti és az MSZP szerint az ország nincs olyan helyzetben, hogy zavaros vagy félreértelmezhető üzenteket fogalmazzon meg.

Megerősítette, hogy a népszavazáson távolmaradásra kérik szimpatizánsaikat.

Mint mondta, részt vesznek a kampányban és a választások ellenőrzésében, ennek kapcsán pedig technikai együttműködést ajánlott a demokratikus ellenzéki pártoknak, az Együttnek, a Párbeszéd Magyarországnak, a Demokratikus Koalíciónak és a Modern Magyarországért Mozgalomnak. Amennyiben a választási szervekhez delegálnának embereket, ezt az MSZP keresztül megtehetik – mondta, és kérdésre jelezte azt is: nincs Gyurcsány-Molnár-megállapodás a kampányról.

Kérdésre elmondta, 10-15 milliót fordítanak a kampányra, kevesebbet tudnak költeni arra, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A pártelnök, aki 65 napja tölti be tisztségét, rögzítette: az MSZP támogatottsága nem csökkent, a tagsága nem zsugorodik, sőt a legnagyobb taglétszámú ellenzéki pártról van szó. Hozzátette: a párt anyagi helyzete nehéz ugyan, de kezelhető. Úgy fogalmazott: az MSZP "a demokratikus ellenzéki oldalon a legnagyobb lehetőségekkel" rendelkező párt.

Molnár Gyula elmondta, a parlamenti frakció hétfőn és kedden ülésezik.

A sajtótájékoztatót a pártelnök új háttér előtt tartotta, amelyen új szlogen, a Változás volt olvasható. Ezzel összefüggésben azt mondta, a következő másfél évben azt készítik elő, hogy 2018-ban leváltsák Orbán Viktort, hogy a szocialista párt a változást akarók pártjává váljon.

Fidesz: Őszinte válaszra van szükség

A Fidesz szerint nem "útszéli stílusban" elkezdett kampányra, hanem a baloldal egyértelmű válaszára van szükség arra a kérdésre: támogatják-e vagy nem Brüsszel betelepítési terveit.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte, hogy az Együtt, a PM és a MoMa sajtótájékoztatón bejelentette: közös plakátkampányt indít a népszavazás bojkottálására való felhívással.

A Fidesz szerint "mind az üzenet, mind a képen bemutatott obszcén gesztus mélyen megsérti azokat a magyar embereket, akik felelősséget éreznek az ország sorsa iránt".

Hangsúlyozták: a népszavazás egy pártok felett álló nemzeti ügy, most az ország jövője a tét, Brüsszel betelepítési terveit pedig népszavazással lehet elutasítani.

Dömötör Csaba: Az MSZP ne támadja a népszavazást

A Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai államtitkára arra szólította fel az MSZP, hogy ne támadja az október 2-ai népszavazást, ha valóban támogatja a kormányt. Dömötör Csaba szerint a szocialisták korábban álproblémának tartották az illegális bevándorlást és tagadták, hogy Brüsszelnek lenne terve betelepítési kvótákra. Hozzátette: az MSZP-nek világossá kell tennie, hogy támogatja vagy elutasítja Brüsszel kötelező betelepítésről szóló javaslatát.