December 19-én este gyulladt meg a 4. gyertya az ádventi koszorún. Szép karácsony előtti szokást elevenítettek föl Horvátnádalján: a templomtéren elkészítettek egy nagy ádventi koszorút. (Találékonyak voltak és felhasználtak egy traktorgumit és erre építették rá a fenyőágakat és gyertyákat). Ádvent négy szombatján este 5 órakor nagyon szép számban jöttek össze a nádaljaiak, hogy elmélyüljenek és lélekben is készüljenek karácsony ünnepére.

Az áhítat elején minden alkalommal ádventi vers hangzott el Geosics Bernadett előadásában. Ezután dr. Gyürki László ny. plébános a koszorú és annak gyertyáinak jelentéséről beszélt. Az ádventi ének után egy-egy ószövetségi jövendölés hangzott el a Krisztus előtti emberiség Messiás-várásáról (ősevangélium, Ábrahám meghívása, jövendölés Betlehemről, ahonnan majd a Megváltó érkezik).

Az elmélkedés során ádventi feladatunkról hallottunk: a Megváltó eljött, de még nincs itt egészen, bejött hozzám is, mégsincs nálam egészen. Ezért itt a földön állandó az ádvent. Életünk sötétség is, fény is. Ó de nagyon nehéz a kettő között egyensúlyban maradni. Jézus, mi csak a fényt szeretnénk, Téged! Ezért hívunk: Jöjj el édes Üdvözítőnk!

Minden héten ádventi ének kíséretében egy újabb gyertya gyulladt ki a koszorún. Az ádventi koszorú különlegessége, hogy a szokásos harmadik rózsaszínű gyertya helyett ezen a vidéken ez a gyertya piros színű. Ez arra emlékeztet, hogy a harmadik ádventi vasárnap éjjelén gyilkolták meg 58 évvel ezelőtt 32 késszúrással Brenner János rábakethelyi káplánt hivatása végzése közben Zsida határában. Boldoggá avatása folyamatban van. Minden gyertyagyújtáskor megemlékeztünk erről és imádkoztunk boldoggá avatásáért.

A negyedik – befejező – alkalomra eljött a város Polgármestere is. Ezen az összejövetelen a Városi Vegyeskar nádaljai tagjai is szerepeltek szép ádventi énekükkel. A szertartás végén a plébános megköszönte a koszorú készítőknek és szervezőknek, hogy az elgondolást valóra váltották és szép hagyományt élesztettek fel. Megköszönte a híveknek is, hogy minden alkalommal szép számban vettek részt az ádventi áhítaton.

A befejező áldás után a szervezők teát, forralt bort, szaloncukrot kínáltak, és baráti beszélgetésre hívtak mindenkit. A meleg italt erre az alkalomra készült csészében kínálták, amelynek ez a felirata: Horvátnádalja, ádvent 2015. Meghitt társalgás közben kívántunk egymásnak áldott, békés karácsonyt és boldog újesztendőt.

Dr. Gyürki László
ny. plébános, pápai prelátus