Budapest, 2015. december 13. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a párt XXVI., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2015. december 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás„A következő harminc évben is itt leszünk”

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort a párt XXVI., tisztújító kongresszusán vasárnap. A budapesti Hungexpón tartott tanácskozáson a miniszterelnök az 1177 érvényes szavazatból 1174-et kapott.

Közép-Európa legrégebbi, legnagyobb és legsikeresebb pártjának nevezte a Fideszt Orbán Viktor miniszterelnök. „Harminc éve itt vagyunk (…), és a következő harminc évben is itt leszünk" – jelentette ki. Hiszünk Magyarországban és a magyarokban, hiszünk abban, hogy a magyarok bármilyen rossz helyzetből fel tudják emelni az országot – fogalmazott.

Mint fogalmazott: hiszünk Magyarországban és a magyarokban, hiszünk abban, hogy a magyarok bármilyen rossz helyzetből fel tudják emelni az országot. A magyar nemzet se eltartója, se eltartottja nem akar lenni más népeknek: csak erre lehetett építeni 2010-ben is, amikor egy csőd szélén álló országot bíztak a Fideszre a választók – hangsúlyozta, hozzátéve: azóta öt év telt, és ma Európa legbiztosabb pontja Magyarország.

„Európa úgy fest, mint egy csatatér”

A polgári berendezkedés harmadik célja – folytatta -, hogy a magyar embereknek ne kelljen félelemben élniük a bűnözök, terroristák és illegális bevándorlók miatt. Ehhez szerinte szigorú, de méltányos jogszabályokra, erős, felkészült, fiatal rendőrségre, elszánt terrorelhárításra és magabiztos katasztrófavédelemre van szükség. 

Magyarország védelme közben azt is látni kell, hogy Európa invázió alatt áll, úgy fest, mint egy csatatér – fogalmazott, majd hozzátette, ami most látszik, az csak a jéghegy csúcsa, mivel tízmilliók indulhatnak még Európába, amely most azért gyenge, mert vezetői vergődnek ahelyett, hogy cselekednének. A kormányfő szerint ráadásul a baloldali elit és számos ország vezetője azon töri a fejét, miként fogadhatnának be még több bevándorlót ahelyett, hogy lépéseket tennének az áradat megállítására.

Orbán Viktor aláhúzta, az Európába érkezőknek eszük ágában sincs feladni saját életformájukat, ezért, ha csendben is, de a felszín alatt egy párhuzamos társadalom világa épül a mélyben, amely lassan, de biztosan kisebbségbe szorítja a „mi világunkat”

Szerinte a kontinenst sújtó „végzetes kórság” szellemi természetű, a bajok közös nevezője pedig az, hogy Európa nem vállalja magát, az európai szellem emberei pedig olyan másodlagos dolgokat tolnak előtérbe, mint az emberi jogok, a haladás, a nyitottság, az újfajta családok, a tolerancia. „Ezek szép és kedves dolgok, de valójában másodlagosak, mert csak származékok” – fejtette ki, kiemelve, hogy Európa már nem hisz abban, amiből ezek a dolgok származnak: a kereszténységben, a józan észben, a katonai erényekben és a nemzeti büszkeségben.

Kijelentette továbbá, az a tény, hogy létezik európai civilizáció, még nem jelenti, hogy jobb vagy rosszabb lenne másoknál, csak annyit jelent: „ezek mi vagyunk, azok pedig ti vagytok”.

„A liberális politika ideje lejárt”

A kormányfő kijelentette: Európa megújításért kiált, le kell zárni a liberális politika korszakát, és vissza kell térni a demokratikus Európához. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az elmúlt huszonöt év egy nagy liberális korszak volt Európában, voltak nagy pillanatai, mára azonban a liberális politika elvesztette vonzerejét, „kifulladt, lemerült”, szembefordult a szabadsággal, ezért szembekerült az emberekkel, a demokráciával.

Az Európai Uniónak új szabályokra van szüksége, és a következő európai korszak vagy demokratikus lesz, vagy nem lesz – mondta a pártelnök, aki ismét elutasította az „Európai Egyesült Államok” gondolatát – amely mellett a baloldal „agitál” -, és kiállt a nemzetek Európája mellett.

Öt százalékra csökkenhet a lakásépítés áfája

A miniszterelnök arról is beszélt: hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája huszonhétről öt százalékra csökken. 

A következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni – szögezte le az újraválasztott pártelnök. Ennek fontos része a magyar családok támogatása, mert nélkülük nincs erős és sikeres ország. A cél, hogy minden család feje felett legyen saját fedél, ezért javasolják a lakásépítési áfa csökkentését is – közölte.

Orbán Viktor a célok között említette a teljes foglalkoztatottságot, valamint a nemzeti ipar fejlesztését, a magyar gazdák földhöz juttatását és a bürokrácia visszanyesését. Ezekből születik meg a következő néhány százezer munkahely – jelezte.  

„Készen állok a folytatásra”

Orbán Viktor azt is leszögezte: ha pártja megkapja a bizalmat, készen áll, hogy két év múlva vezesse a Fideszt és szövetségeseit a választási kampányban és győzelem esetén folytassa a munkát a kormány élén. A következő két év legfontosabb feladata az elnök számára, hogy felkészítse a Fideszt és szövetségeseit a választásra – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: „Jó alelnököket kaptam ehhez a munkához, olyanokat, akiket kemény fából faragtak és tudják mi a rend.”

Mint mondta, mindig is azt gondolta, vannak olyan vezetőik és egyéniségeik a Fideszben, akik el tudnák végezni a munkáját, és hasonló sikerrel vezetnék a szövetségüket, mint ő tette. Nem pont ugyanúgy, ugyanabban a stílusban, nem ugyanazokkal a módszerekkel, de hasonló eredménnyel.

Akkor miért éppen én? – tette fel a kérdést, amire úgy válaszolt: először is azért, mert a felesége nem tiltotta meg. Másodszor azért, mert a járt utat nem akarják elhagyni a járatlanért, „ma még nem”.

Harmadszor pedig azért – folytatta -, mert nehéz időket élnek, és amik jönnek, azok sem lesznek kevésbé veszélyesek, s ilyenkor az egység a legfontosabb. Magyarország egysége, a Kárpát-medencei magyarság egysége és a világ magyarságának egysége – rögzítette a kormányfő, aki hozzátette: az egység nem azonos az egyszínűséggel, az egyszínű egység szürkeséghez, fizikai és szellemi renyheséghez, elbutuláshoz vezet, és szükségszerűen szétmállik. Nekünk olyan egység kell – folytatta a kormányfő -, amelyben mindenki önmaga maradhat, a saját életfelfogását követheti, saját hangszerén játszik, a végén mégis káprázatos, magával ragadó összhangzat és harmónia keletkezik.

Kitért arra is, hogy nála a legmagasabb vezetési elv a tisztelet. Mindenkinek megadja azt, ami jár neki, ő – fogalmazott – „nem korbácsos ember”, többre tartja a vitát a parancsnál, a belátást a kényszernél. A sikerhez nem csak sokszínűség, alkotói szabadság és légkör, de átlátható és mindenki által tiszteletben tartott belső rend is kell. Szép dolog a barátság, a vagányság, az átütő tehetség, a lendület és a fiatalos fickándozás, de ha a közösségük érdekében, becsületéről, erejéről és cselekvőképességéről van szó, senki sem léphet át egy bizonyos határt – fejtette ki. Ez olyan törvény, amelynek érvényt szerezni a mindenkori elnök felelőssége és kötelessége – jelentette ki.

Orbán Viktor nem mondott semmit Magyarország jelenéről, valódi problémáiról – reagált Tóbiás József, az MSZP elnöke a kormányfő beszédére. A szocialista párt vezetője szerint a kormányfő egy szót sem szólt az alacsony fizetésekről, az elmaradt állami bérekről, a „katasztrofális” egészségügyről és a külföldre „üldözött” hatszázezer magyarról. Nem beszélt továbbá a magyar földek „elkótyavetyéléséről” és egy szava sem volt a saját köreit is mélyen érintő korrupcióról. „A Fidesz egyedüli portékája ma a hazug öndicséret, az állandó félelemkeltés és az ellenséggyártás” – tette hozzá.