A balliberális SZDSZ-ből induló, időközben civil álruhába öltöző Pro Körmendes Tompa László szereti a reflektorfényt, szeret szerepelni. Ez talán még nem is lenne akkora probléma, ha munkássága és tevékenysége erre méltóvá tenné. A képviselő azonban a szereplés és a saját közösségi oldalán történő öntömjénezés mellett igen csak szereti elferdíteni a valóságot. Mondhatnánk úgy is, hogy nincs közeli barátságban az igazmondással. Mindezzel eddig is tisztában voltunk, így már meg sem lepődtünk legutóbbi akcióján. Alapból arra sem lenne méltó, hogy egy betűt is szenteljünk a munkásságának. A kétszínűsége, folyamatos ferdítései, hazugságai azonban olyan szinten rombolják a körmendi közélet moralitását, hogy amellett nem szabad elmennünk szó nélkül. „Vétkesek közt cinkos, aki néma” szól a magyar mondás. Nézzük tehát, hogy mi volt a novemberi hónapra jutó aktuális ferdítése, amiből pontosan látni fogjuk, hogy valójában milyen elvek mentén politizáló ember Tompa László.

A Pro Körmendes képviselő a novemberi képviselőtestületi-ülésre két előterjesztést nyújtott be. Az egyikben a központi temető kerítésének rendbetételére tett javaslatot, a másikban pedig adót szeretett volna kivetni a beépítetlen ipari területekre, arra hivatkozva, hogy így kiszűrhetőek lennének a spekulatív jellegű ingatlanvásárlások. Az önkormányzat a temető kerítésének felújítását nem vette napirendre, mivel Bebes István polgármester jelezte, hogy a felújításra szánt összeg a 2016-os és az azt követő évek költségvetéseiben szerepelni fog, így felesleges arról külön tárgyalni a 2015-ös évben. Ehhez képest a Pro Körmend és képviselőjük sajtóközleményükben arról írnak, hogy a város vezetése nemet mondott a temető felújítására. Erről persze szó sincs, hiszen a következő évek költségvetései tartalmazni fogják az erre a célra elkülönített pénzösszeget. A temető kerítése tehát fel lesz újítva, Tompa képviselőtől függetlenül is. Minden más nettó hazugság.

A második előterjesztését, az adó bevezetéséről a testület napirendre vette, hiszen, – ahogy Polgármester Úr fogalmazott-, kíváncsiak voltak rá, hogy pontosan mire is gondolt Tompa képviselő, amikor az előterjesztést megfogalmazta. Érdekes ugyanakkor, hogy a kampányban adóellenes Pro Körmend, hirtelen egy új adót akar bevezetni.  A vita felvezetéseként a Pro Körmendes képviselő elmondta, hogy szeretné megadóztatni azokat az ipari területeket, amelyek jelenleg nincsenek beépítve, hiszen így egyrészt kiszűrhetőek lennének a spekulatív jellegű ingatlanvásárlások, másrészt pedig az ebből befolyt összeget új cégek letelepítésének támogatására lehetne fordítani. Értik ugye a kedves körmendiek? Adóztassuk meg a körmendi vállalkozásokat, magánszemélyeket, hogy aztán a tőlük elvett pénzből a nem körmendieket támogassunk. Ez azonban még semmi. Tompa szerint az adórendelet megalkotása és elfogadása alkalmas arra, hogy kiszűrje az ingatlanspekulációt. Mi is ezzel a probléma? Az, hogy az adó kivetése közvetve pontosan a spekulációt erősíti, hiszen alkalmas arra, hogy lenyomja a nevezett ingatlanok árát. Tóth Gábor Fidesz-es képviselő kiválóan ráérezve erre kissé viccesen rákérdezett, hogy vajon nem-e azért akarja Tompa László lenyomni az ingatlanárakat, mert valamely barátját akarja kedvező helyzetbe hozni. Kitalálják mi is volt Tompa „Úr” válasza? Az, hogy valóban vannak olyan barátai, akik szívesen vásárolnának ingatlant a nevezett területeken. Mit is jelent akkor ez? Nem mást, mint, hogy egy megválasztott képviselő azért nyújt be egy előterjesztést és azért szeretne bevezetni egy új adónemet a körmendi vállalkozók és lakosok terhére, hogy saját barátait és üzlettársait hozza helyzetbe. Mindezt pedig be is ismeri, jegyzőkönyvbe mondva, a helyi televízió kamerái előtt. Egészen elképesztő. A képviselő-testület természetesen nem támogatta a körmendi vállalkozások megsarcolását, hiszen ez minden pontjában ellentétes lenne a városvezetés vállalkozóbarát szemléletével. Mint, ahogy Bebes István Polgármester Úr fogalmazott: szerencsére a város nincs rászorulva ilyenfajta plusz bevételre, valamint nem azért alkották meg az idei évben a vállalkozások munkahelyteremtését támogató rendeletüket, hogy utána megadóztassák a helyi cégeket.

A történet azonban itt nem ér véget, hiszen a testületi ülést követően Tompa képviselő a facebookon még a város vezetését vádolta meg adónöveléssel, amiért minimális mértékben, 5 százalékkal emelte a közterületek használati díját. Saját akciójáról, adó bevezetési javaslatáról és csúfos leszerepeléséről természetes hallgat a Pro Körmend képviselője.

Tompa Úr! Hiába próbál most már csúfosan visszavonulót fújni, a testületi-ülésről készített jegyzőkönyv és a videofelvételek feketén-fehéren megmutatják, hogy mi is az igazság. Minden körmendi polgár láthatja, hogy milyen hátsó szándékkal kívánta ön helyzetbe hozni saját érdekeltségi körét a körmendiek kárára. Az ön helyében mi mélyen hallgatnánk, nem másokat sároznánk. Ön az, aki meg akarta sarcoltatni a körmendi vállalkozókat, ön az, aki mesterségesen akarta lenyomni az ingatlanárakat azért, hogy a barátainak kedvezzen és ön az, aki ezt be is ismerte. Végül pedig mikor ez nem sikerült ön az, aki hazudik és próbálja elterelni a figyelmet saját csúfos akciójáról.

Fidesz és Fidalitas körmendi csoportjainak közleménye