Vlagyimir Putyin kiterítette a törökök szennyesét.

Az orosz elnök is nyilatkozott a szír-török határ közelében lelőtt orosz vadászgép kapcsán. Elmondta, hogy Törökország hátba szúrta Oroszországot, ennek pedig nagyon súlyos következményei lesznek.

„Értjük, hogy mindenkinek megvannak a maga érdekei, de nem hagyhatjuk, hogy bűntények megtörténjenek. Hátba szúrtak bennünket a terrorizmus cinkosai."

Putyin szerint az orosz felségjelzésű vadászgép nem jelentett fenyegetést Törökország számára, a gépet a hivatalos orosz közleménnyel összhangban Szíria légterében szedték le.

Az orosz elnök szerint Törökország is azok között az országok között van, amelyek titkon pénzelik az Iszlám Államot. Putyin legutóbb az egy hete Törökországban megrendezett G20-as csúcstalálkozón tett hasonló megjegyzést, ám akkor konkrét országot nem nevezett meg.

Az orosz hivatalos források szerint a vadászgép nem hagyta el Szíria légterét, és előfordulhat, hogy nem is egy másik repülő lőtte le, hanem egy földről indított rakétatalálat következtében zuhant le.

A hidegháború vége óta most először fordult elő katonai összetűzés Oroszország és egy NATO-tagállam között. Törökország kérésére kedd délután öt órakor összeülnek a NATO képviselői Brüsszelben, hogy megvitassák a történteket.