Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, mielőtt interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. november 20-án. MTI Fotó: Máthé ZoltánMa már nyilvánvaló, van összefüggés a terrorizmus és a bevándorlás között, az európai vezetők egy része azonban ezt egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, ami politikai destabilizációt eredményezhet – nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Magyarországon az olcsó áram előfeltétele, hogy Paks működjön, egyébként az áram ára meredeken emelkedne – reagált Orbán Viktor arra a hírre, hogy az Európa Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az erőműbővítés ügyében. Olyan technológiákat alkalmaznánk, amellyel sok nagy cég rendelkezik, ahol hús van, ott légy is van – tette hozzá a miniszterelnök a 180 percben.

Háborúban állunk

A párizsi terrortámadás kapcsán a miniszterelnök emlékeztetett, Magyarországon sokan számon kérték a kerítést, most pedig bebizonyosodott, mi történhet kerítés nélkül. A migránsok egy része olyan országokból érkezik, ahol katonai akciókat hajtunk végre, akkor pedig van ellenség, amely akár diverzáns csoportokat is dobhat át a hátországba. Ha pedig háborúba állunk, nem lehet ellenőrizetlenül beengedni, sőt beszállítani ilyen tömegeket.

Európa destabilizálódhat

Ma már az is nyilvánvaló, van összefüggés a terrorizmus és a bevándorlás között, az európai vezetők egy része azonban ezt egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, ami politikai destabilizációt eredményezhet. Az emberek azonban nem hajlandók lenyelni ezt a képtelenséget, az igazmondást pedig nem szabadna átengedni a radikálisoknak.

A titkosszolgálatok jól dolgoztak

A titkosszolgálatokat, a biztonsági szerveket biztosan nem szabad számon kérni, mert mindenhol időben figyelmeztettek, ám ezt nem mindenhol vették figyelembe. Magyarországot nem veszélyezteti konkrét veszély, tette hozzá a miniszterelnök, folyamatosan kapott azonban olyan információkat, hogy mi várható Európa más országaiban – tette hozzá.

Újra kell gondolni Európa alapkérdéseit

Az elmúlt 6-7 évben számos olyan dolog történt, amelyek nyomán egyértelműen újra kell gondolni az európai politikát, és az alapkérdéseket is fel kell tenni – hangsúlyozta a kormányfő. A schengeni szerződéshez biztosan hozzá kellene nyúlni, és új szabályokra is szükség van – tette hozzá Orbán Viktor, aki bízik abban, hogy ez sikerülhet is.

A kvótarendszert el kell lehetetleníteni

A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy a schengeni megállapodásban rögzítetteteket Magyarország betartotta, Görögország azonban nyíltan nem, következmény azonban nincs, ennek pedig mi isszuk meg a levét. Kvótaügyben egyelőre nem állunk nyerésre, olyan konok kitartás van ugyanis a másik oldalon, hogy az ember nem is tudja ezt mire vélni. A kvótarendszer ugyanis szétterítheti a terrorizmust Európában, ez pedig a magyar emberek elemi biztonságérzetét sértheti.

Hot-spotok kellenek

A migránsokat vissza kell vinni oda, ahol beléptek az EU-ba, ez a pont pedig Görögország. A szerződés egyértelmű, van azonban egy olyan bírósági döntés, amely kimondja, hogy Görögország nem látja el megfelelően őket. Hot-spotokba kellene tehát vinni a migránsok egy részét, amíg nem rendeződik a helyzet azokban az országokban, ahonnan jöttek, a többieket, például a pakisztániakat, pedig egyszerűen haza kellene küldeni.

Nincs európai megoldás

A bevándorlásban nincs európai megoldás, nemzetállami szinten kell lépni, ehhez pedig segítséget adni, de elvenni tőlük ezt a lehetőséget, és azt az illúziót kelteni, hogy a magyar rendőrök helyett más védi meg Magyarország határait. Tagállami megoldások kellenek, és ebből adódik majd össze egy európai megoldás.

Olcsó áram = Paks

Magyarországon az olcsó áram előfeltétele, hogy Paks működjön, egyébként az áram ára meredeken emelkedne – reagált Orbán Viktor arra a hírre, hogy az Európa Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az erőműbővítés ügyében. Olyan technológiákat alkalmaznánk, amellyel sok nagy cég rendelkezik, ahol hús van, ott légy is van – tette hozzá a miniszterelnök.

Rágjuk a Questor-ítéletet

A Questor-ügy kapcsán született alkotmánybírósági döntésről a miniszterelnök azt mondta, egyelőre jogászok hada dolgozik azon, hogy az ítéletet lefordítsa, és elkészítse a pontos elszámolást.