Forrás: independent.co.ukA hannoveri rendőrkapitány az alsó-szászországi tartományi főváros valamennyi lakójának és vendégének azt tanácsolja, hogy „a legrövidebb úton menjen haza”, mert nem lehet tudni, hogy mire készülhetnek még mindazok, akik robbantásos merényletet terveztek a kedd esti Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzésen, amely a terrorveszély miatt elmarad.

Volker Kluwe nyilatkozata szerint röviddel a stadion kapuinak megnyitása után szereztek értesülést arról, hogy robbantásos merénylet készül a mérkőzésen. Ezért elrendelték a stadion kiürítését, és mindenkinek javasolják, hogy kerüljön minden olyan helyet, ahol nagyobb számban gyűlhetnek össze emberek. A legjobb, ha mindenki hazamegy, mert nem tudni, hogy van-e „B-terve” a merénylőknek. A mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna. A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg. A Bild úgy értesült: egy mentőautóban volt robbanószer, írja a hirado.hu.

Közben kiürítették a 14 ezer ember befogadására alkalmas TUI arénát is, ahol teltházas koncertre készült a Söhne Mannheims nevű banda.

Komoly tervek voltak

A mérkőzés azért marad el, mert a rendőrség tervezett robbantásos merényletről szerzett információkat – mondta Volker Kluwe hannoveri rendőrkapitány az NDR regionális közszolgálati médiatársaságnak. „Komoly tervek voltak arra, hogy valamit felrobbantsanak” – fogalmazott. A részleteket később, sajtótájékoztatón ismertetik. A stadiont rendben kiürítették.

A Spiegel Online hírportál szerint a stadion környékén láttak egy terrorcselekmények elkövetésére hajlamos iszlamistaként számon tartott embert. A német hatóságok országszerte 420 ilyen személyt tartanak nyilván. Kora este egy gazdátlan csomagot találtak a stadion közvetlen környékén. Arról kiderült, hogy ártalmatlan.

A meccset a tervek szerint a helyszínen tekintette volna meg Angela Merkel német kancellár, aki a pénteki párizsi terrortámadások után ezzel is demonstrálni szerette volna a terrorizmussal szembeni elszánt küzdelmet. A nap folyamán korábban a Brüsszelbe tervezett belga-spanyol labdarúgó-mérkőzést is lemondták biztonsági okok miatt.

A csapat biztonságban van

A M1 berlini tudósítójának jelentése szerint Angela Merkel úton volt a stadion felé, amikor lefújták a mérkőzést. A kancellár azóta már Berlinben van. A német válogatott tagjai ismeretlen helyre távoztak, de biztonságban vannak – idézi a tudósítót a hirado.hu.

A legfrissebb hírek szerint gyanús csomagot vizsgálnak a város főpályaudvaránál.

Egyelőre nem találtak robbanószert Hannoverben

Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban – mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.

Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

Thomas de Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, egyebek között azért, mert megnehezítené a hatóságok munkáját. Reinhard Rauball egyebek között elmondta, hogy a német és a holland válogatott még nem érkezett meg a stadionba, amikor befutott a hír a mérkőzés elmaradásáról, és a játékosok időközben már elindultak haza.

A belügyminiszter megértést kért a médiától

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter késő esti sajtótájékoztatóján azt mondta: Németországban nagyon várták a mérkőzést, mert megtartásának komoly politikai üzenete lett volna, az emberélet, a biztonság azonban mindennél fontosabb – hangsúlyozta. A miniszter részleteket nem árult el a bombafenyegetésről, és arra kérte a médiát, hogy a helyzetre tekintettel legyen megértő. Hírek szerint külföldi titkosszolgálatok figyelmeztették a német hatóságokat. Úgy tudni, senkit nem vettek őrizetbe, a rendőri jelenlét pedig hatalmas Hannoverben.