Az orosz biztonsági szolgálatok vezetője, Alekszandr Bortnikov hivatalosan jelentette Vlagyimir Putyinnak, hogy az Egyiptom felett lezuhant orosz utasszállító gép egyértelműen terroristaakció következtében robbant fel – írja rendkívüli hírében a BBC. Az FSB szakértői elemezték gép roncsait és az utasok poggyászait, ruházatát, ennek eredménye a következtetés, miszerint házi készítésű, 1,5 kilogramm TNT-nek megfelelő erejű, robbanóanyag robbant a gép fedélzetén. A Kreml honlapján is megjelent a hivatalos közlemény.

Az október 31-én a Sínai-félsziget felett lezuhant repülőgép katasztrófájában 224 ember veszítette el az életét.

A katasztrófát követően az Iszlám Állam vállalta magára a repülőgép felrobbantását, de a világ szakértői sokáig kétségbe vonták ezt. Az IÁ szerepe most sem lett egyértelmű, de az biztos már, hogy terrorakcióról van szó.

Putyin orosz elnök azonnal nyilatkozott is az információ tudomásulvétele után. Szavai szerint a megtorlás elkerülhetetlen, nem hogy csökkentenék a katonai tevékenységet Szíriában, hanem fokozzák azt. Az orosz elnök ígéretet tett, hogy megtalálják és megbüntetik a véres tett elkövetőit.

Az igazgató egyben azt is bejelentette, hogy Oroszország 50 millió dollár vérdíjat tűzött ki, minden értékes információért fizetnek, ami segít elvezetni az A321 járat támadóihoz. Putyin felszólította a külügyminisztériumot, hogy lépjenek kapcsolatba minden lehetséges külföldi partnerrel, akik tudnak segíteni a terroristák felderítésében. Együtt meg tudják találni és meg tudják büntetni az elkövetőket.

Oroszország azt is előre bocsátotta, hogy az ENSZ alapokmány 51. cikkelyével összhangban teszi meg lépéseit, amely biztosítja az országok önvédelemhez való jogát.

Őrizetbe vették a sarm-es-sejki repülőtér két dolgozóját

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó biztonsági tisztségviselők egyike azt mondta, összesen tizenhét embert tartanak őrizetben, köztük a sarm-es-sejki repülőtér két munkatársát, akik a hatóságok gyanúja szerint segítettek robbanószerkezetet juttatni a szerencsétlenül járt gép fedélzetére.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) nevű orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépe október 31-én nem sokkal a felszállás után zuhant le a Sínai-félszigeten, a katasztrófában 224-en vesztették életüket. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat kedden közölte, hogy a tragédiát terrorcselekmény okozta. Korábban több nyugati ország is ezt valószínűsítette.