A franciák által bombázott Rakka városa SzíriábanA francia légierő harci repülőgépei keddre virradó éjjel ismét bombázták az Iszlám Állam állásait a dzsihadista szervezet székhelyének számító észak-szíriai Rakkában.

A francia védelmi minisztérium keddi közlése alapján a csapásokban megsemmisítették a dzsihadisták egy kiképzőközpontját és egy parancsnoki létesítményét. Az akcióban tíz francia gép vett részt az éj leple alatt, ezek 16 bombát dobtak le a városra.

A harci gépek az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában szálltak fel. A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen, az amerikai erőkkel összehangolva hajtották végre a támadást.

Ez volt a második francia légicsapás Rakka ellen 24 órán belül. Előző éjjel szintén egy kiképzőközpontra és egy parancsnoki központra csaptak le a francia gépek, akkor 20 bombát dobtak le a szíriai város térségében.

A hadművelet egyértelmű válasz a pénteken Párizsban végrehajtott, 129 halálos áldozattal járó merényletsorozatra, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Francois Hollande francia államfő hétfőn közölte, hogy Párizs el akarja pusztítani az IÁ-t, ezért intenzívebbé teszi a dzsihadisták elleni hadműveleteit. Bár Franciaország már egy ideje támadja a dzsihadistákat Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként, az utóbbi két napban végrehajtott hadműveletek a korábbiaknál jóval kiterjedtebbek voltak.

Franciaország a terrortámadás előtt is háborús fél volt Szíriában. Az első bombázásokat szeptember 27-én hajtotta végre. Francois Hollande akkor és később többször is megerősítette, hogy a csapások az Iszlám Állam gyengítését szolgálják, ugyanakkor Szíria jövőjét Bassár el-Aszad távozásával képzeli el.