Forrás: fibaeurope.comA Körmend 11 ponttal jobbnak bizonyult kedden a belga Mons csapatánál a férfi kosárlabda FIBA Kupa ötödik fordulójában. A vasi együttesnek három vereség mellett a mostani volt a második sikere a kontinentális harmadik vonalnak számító sorozatban.

Remek védekezéssel, aztán szoros végjátékkal, de végig vezetve, megérdemelten nyerte meg második hazai FIBA Európa Kupa mérkőzését az Egis Körmend. – írja a csapat Facebook oldala.

Egis Körmend – Belfius Mons-Hainaut 74–66 (18–12, 17–10, 19–20, 23–24)

Körmend, 1000 néző V: Zurapovic (bosnyák), Horozov (bolgár), Kozlovskis (lett)

Egis Körmend: PERRY 18/3, CHANNELS 18/9, Ferencz 5/3, DICKERSON 16/3, Duinker 4 Csere: Katura 2, Tóth N. 7, Lakosa 4, Farkas 3/3 Vezetőedző: Teo Csizmics
Belfius Mons-Hainaut: COLLINS 16/12, Cage 2, Arnold 9/3, Bucknor 3/3, Gorgemans 4 Csere: BOSCO 8, NICHOLS 13/3, Archibeque 9, Lasisi 2, Vezetőedző: Yves Defraigne

Az eredmény alakulása: 4. p.: 9-2. 9. p.: 16-8. 15. p.: 24-14. 18. p.: 31-20. 21. p.: 40-24. 27. p.: 50-33. 33. p.: 57-47. 37. p.: 65-53.
Kipontozódott: Bucknor 35. p.,

A visszavágás reményében indult csatába a Körmend. Volt miért, hiszen az odavágón 33 ponttal volt jobb a Mons. Ezúttal sokkal jobban kezdett a hazai csapat, különösen védekezésben. A vendégek első számú irányítója alig több mint egy perc alatt két hibát vétett Perryn, Channels viszont a pontokat gyűjtögette szorgalmasan.

Defraigne mester a 6. percben unta meg nézni mindezt, amikor a Körmend 13-2-re vezetett. Kikérte első idejét. Ekkor Channels már 11 pontnál járt. Az időkérés csak később hatott, öt pontig zárkóztak a vendégek, de továbbra is jól védekezett a Körmend és hattal nyerte az első tíz percet. Aztán Perry zsákolását követően újra 10 volt közte.

Ekkor már szorosabb volt a vendég védelem is, nehezebben jöttek a pontok. A 15 percben Ferencz már a 3. hibáját kapta, Teo Csizmics kérte ki első idejét. Tóth Norbert kosaraival tartotta előnyét a Körmend, majd a beálló Farkas vágott hármast. Aztán néhány hazai támadás kimaradt ugyan, de hátul szikla szilárdak voltak a piros-feketék. Ezt igazolja, hogy 10 perc alatt 22 pontot engedélyeztek az általában jól dobó vendégeknek.

Perry majd Duinker zsákolt a szünet után és hízott is a különbség, 16 pontig. Katura kapott sportszerűtlen hibát, bár inkább az esés látványát díjazták a játékvezetők Bosconál. Összekapta magát a Mons, 42-31-nél körmendi időkérés következett. Channels és Ferencz hármasa után aztán már 17 volt közte. Hatalmas küzdelem zajlott a pályán, Collins dudaszós triplájával tízig zárkózott a Mons és egy ponttal megnyerte a negyedet.

A 12 pontos előnyt Dickerson növelte 15-re. Aztán éledt a Mons, 57-47-nél a Körmend kért időt. Mégis sorra maradtak ki a dobások. Collins hármasaival négyre fogyott az előny. Zúgott az „MTE”, Perry faulttal együtt dobot ziccert, még öt perc volt hátra. Channel büntetői és Perry hármasa andaxinnal ért fel, 65-53-nál vendég idő következett. A védekezést is újra összekapta és ezzel megnyerte 11 ponttal megnyerte a mérkőzést a Körmend.

Mestermérleg:

Teo Csizmics: – Ú gy érzem, hogy megérdemeltük a győzelmet, amire nagy szükségünk volt a zalaegerszegi mérkőzés után. Korábban nagyon sok időt töltöttünk utazásokkal, szükségünk volt a napról napra történő közös munkára és az azt követő sikerre. A siker pedig a védekezés nyomán születhet meg. Ma a játékosaim kiemelkedően sok energiát fordítottak erre, azok is, akik a támadójátékot feláldozták ennek oltárán. Főleg az első két negyedben megmutatták, hogy a jó védekezéssel ki tudják zökkenteni a Monst a saját ritmusából, amellyel minden ellenfélre veszélyes lehet. Nagyon keményen dolgoztunk ezért az utolsó három napban. Már nem kellett hosszú utazásokkal töltenünk az időt, többet dolgozhattak együtt a játékosaim, ennek az eredményét láthattuk ma. Ezért is örülök annak, hogy mostanában nem várnak ránk hosszabb utazások. Nagyon büszke vagyok arra, ahogy a fiúk ma játszottak, kivétel nélkül! Mindig keményen dolgoztak, de néhány mérkőzést elvesztettünk. Néha fent, néha lent voltunk, de folyamatosan azon dolgoztunk, hogy minél inkább összeálljon a csapatjátékunk. Hosszabb időszakokra foghíjasan maradtunk, amikor sérültjeink, betegeink voltak. Most már 7-8 napja mindenki hadra fogható és ez ma látszott is a teljesítményünkön. El kell hogy mondjam, ma mindenki óriásit teljesített a pályán! Többen beáldozták a támadójátékukat a védekezés oltárán, és ez nagy dolog! Tóth Norbert minkét területen jól teljesített. Luka Katura kimagasló védőmunkát mutatott, két kisembert vett le a pályáról. Nem dobott sok pontot, de egyedül „megölt” két hátvédet és szedett hat lepattanót. A csapatnak szüksége van ilyen teljesítményekre is! Kellenek a pontok, de kellenek azok is, akik áldozatot hoznak a csapatért és ő ezt már többször megtette. De igaz ez Tóth Norbertre és Ferencz Csabára is. És ott volt Farkas Attila, aki nem töltött sok időt a pályán, de akkor remekül teljesített. Lakosa Zsolt sem dobott sok pontot, de iszonyatos energiát tett a védekezésbe. A lényeg, hogy ma azért tudtunk nyerni, mert rendkívül sok energiát vittünk a pályára, nagyot küzdöttek, remekül védekeztek a fiúk. Támadásban voltak hibáink, ebben benne volt a fáradtság is, amit a korábbi sűrű sorozat hagyott hátra, de ilyen a kosárlabda. Alkalmazkodni kell a programhoz. A MAFC elleni meccs után több időnk lesz pihenésre és a játék alakítására is. Nagyon várom már, de nagyon fontos lesz a szombati találkozó. Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy megfelelően ráhangolódjunk. Holnap már az ő játékukat elemezzük és készülünk a szombatra.

Yves Defraigne: – Gratulálok a Körmend edzőjének és a csapatnak, jogos a sikerük. Nem tudtunk jól játszani a védekezésük ellen. Gyenge volt a támadójátékunk, nem tudtuk megtartani a labdát és nem volt meg az összhang a külső és belső játékunk között. A nagyszünetben próbáltunk váltani és több külső dobással felzárkózni, de néhány játékosom ma nem teljesített igazán jól, amit ők is tudnak, igyekszünk majd változtatni. Nem mindegy hogy játékra, vagy győzelemre készen megyünk fel a pályára.

A játékosok nyilatkozatai:

Tóth Norbert: – Ez a siker nagy dolog egyrészt a klub életében, másrészt a magyar kosárlabdának is egy kis lépés. Azt tudni kell, hogy a két csapat lehetőségei között óriási különbség van. Ezt sikerült ma teljesen redukálnunk és olyan hozzáállással, olyan védekezéssel, olyan küzdeni tudással játszani, amely azt gondolom, hogy útmutató lehet a csapat számára. És ezért vagyok bosszús amiatt, hogy ezt néhány esetben nem tudjuk hozni a magyar bajnokságban. Ha ezt át tudjuk menteni, akkor nagy dolgokat fogunk tudni végrehajtani. Köszönjük a közönségünknek is! Ez egy óriási csapatmunka volt, nagyon remélem, hogy ezen az úton fogunk tudni továbbmenni.

Andre Collins: – Most messze nem sikerült úgy nekimennünk a mérkőzésünknek, mint otthon. Akkor 31 pontunk volt az első tíz percben, most nagyon keveset, tizenkettőt dobtunk. Minden jó csapat nyilván igyekszik erre válaszolni, változtatni a játékán. Az ilyen mérkőzések mentálisan dőlnek el, és a hazai edző nagyon jól felkészítette ellenünk a csapatát. Nagyon jól reagáltak a mi otthoni játékunkra, jól teljesítettek.

További eredmények:

Rilski Sportist 87-83 Kataja Basket
AEK Larnaca 87-68 BC Astana
Egis Körmend 77-66 Belfius Mons-Hainaut
Rosa Radom 95-48 KTP Basket
Sigal Prishtina 66-62 Energia Targu-Jiu
ASVEL Basket 81-45 Donar Groningen
Elan Chalon 88-83 Güssing Knights
FC Porto 83-87 (OT) Krka Novo Mesto