Igent mondtak a tagországok

Franciaország formálisan arra kérte az Európai Unió többi tagországát, hogy segítsék az ISIS elleni harcát, és nyújtsanak katonai támogatást a terrorizmus ellen küzdő francia erőknek.

A francia védelmi miniszterJean-Yves Le Drian kezdeményezte az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésének alkalmazását. Eszerint „egy tagállam felségterületét érő fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tőle telhető segítséget és támogatást megadni”.

Ez az első alkalom, hogy az uniós alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzulája alkalmazásra kerül.

„Frranciaország kétoldalú támogatást kér európai partnereitől az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában folyó harchoz, valamint a tagállamok katonai aktivitásának fokozását azokon a műveleti területeken, ahol francia erők teljesítenek szolgálatot” – közölte egy francia védelmi tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel.

A hvg.hu értesülései szerint nem kérnek más országokból katonákat Franciaországba, hanem saját csapataik külföldi szerepvállalásának részlegese tehermentesítéséről van szó.

Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője kijelentette: az összes uniós tagállam igetn mondott a franicák kérésére – írta az Index.