A párizsi városháza adatai szerint legalább 140 halottja van annak a péntek esti terrortámadásnak, amelyet hét helyszínen követtek el Allah-ot éltető merénylők a francia fővárosban. A francia-német labdarúgó mérkőzés helyszínén, a Stade de France-ban kezdődött a merényletsorozat, a Bataclan koncertteremben pedig legkevesebb száz embert mészároltak le a terroristák, akik közül négyet meg tudtak ölni a rendőri erők. A robbantást feltehetőleg öngyilkos merénylők hajtották végre, de a terrorcselekményt egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára. További hat helyszínen még negyvenen haltak meg. A helyszínek egyikén tartozkodó két magyar állampolgár ép bőrrel megúszta a merényletet. Francois Hollande köztársasági elnök egész Franciaország területére rendkívüli állapotot rendelt el és összehívta a katonai tanács ülését. Időközben az egész euro-atlanti térség gyakorlatilag valamennyi vezetője együttérzését fejezte ki a franciákkal.

Először a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének közeléből jelentettek hatalmas robbanásokat, majd ezt követően további hét helyszínen történtek terrorcselekmények. A stadionban közvetlenül a robbanást követően négyen haltak meg és legalább harmincan megsebesültek. A robbantást feltehetőleg öngyilkos merénylők hajtották végre, de a terrorcselekményt egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Francois Hollande köztársasági elnököt kimenekítették a sportesemény helyszínéről, és ő nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

Mintegy száz ember vesztette életét a koncertteremben

Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is. A koncertteremnél az ott szórakozó több mint 1000 ember közül a terroristák legalább százat ejtettek túszul és közben az „Allah akbar”felkiáltást lehetett tőlük hallani. A koncertteremben megölt emberek száma a jelentések szerint 70 és 100 fő közé tehető, az áldozatok végleges száma vélhetően csak szombatra derül majd ki. A teremben két magyar is tartózkodott, de ők szerencsésen túlélték a terrortámadást.

Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdettek ki

Francois Hollande köztársasági elnök éjfélkor drámai hangú üzenetében kíméletlen harcot hirdetett a terrorizmus ellen, kijárási tilalommal járó rendkívüli állapotot, illetve szükségállapotot rendelt el az ország területére és összehívta a katonai tanács ülését.

Orbán Viktor: a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a drámai órákban

Magyarország miniszterelnöke mély megdöbbennéssel értesült a párizsi terrortámadásról és részvétét, együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden franciának. Magyarország és a magyar emberek a franciák mellett állnak ezen drámai órákban – tette hozzá Orbán Viktor.

Obama: Párizsban az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek támadást

Párizsban nemcsak Franciaország és a franciák, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást – jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.

Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért.

Az amerikai elnök elmondta, hogy még nem beszélt francia partnerével, Francois Hollande-dal, akit most leköt a válsághelyzet kezelése, és akivel a nap folyamán korábban a küszöbönálló párizsi klímacsúcsról folytatott telefonon eszmecserét. Közölte ugyanakkor, hogy az amerikai hatóságok szoros kapcsolatban állnak a francia biztonsági szervekkel.

Barack Obama nem bocsátkozott találgatásokba a támadók kilétét illetően. Az elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

New York rendőrségét készültségbe helyezték az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán.

Több európai vezető is felháborodásának adott hangot és együttérzését fejezte ki Franciaországgal

Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár szombat hajnalban a Párizsban előző este végrehajtott támadások miatt.

A kancellár Berlinben nyilatkozva egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke angolul és franciául is közzétette reagálását az egyik népszerű közösségi oldalon. Azt írta: megdöbbenéssel követi az eseményeket. A politikus teljes szolidaritásáról és együttérzéséről biztosította a franciákat és a francia hatóságokat.

Hasonlóan reagált Jean-Claude Juncker az Európai bizottság elnöke és Martin Schultz Európai Parlament elnöke is.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szörnyűségnek nevezte az eseményeket.

Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét a francia kormánynak péntek éjjel David Cameron brit miniszterelnök.

Ban Ki Mun a túszok elengedését követelte

Az ENSZ főtitkára nyilatkozatban ítélte el a párizsi „aljas terrorista támadásokat”, és követelte, hogy azonnal engedjék szabadon a több tucat embert, akit túszul ejtettek a Bataclan koncertteremben.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter folyamatos ügyeletet rendelt el

A magyar diplomácia vezetője az M1 hírfolyamában megdöbbenésének adott hangot a párizsi terrortámadás hírére és természetesen részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, egész Franciaországnak. A terror minden formáját elítéljük – mondta Szijjártó Péter.

Bár magyar áldozati szerencsére nincsenek a terrorakciónak, folyamatos a kapcsolat egész hétvégén a párizsi magyar nagykövetség és a magyar külügyminisztérium között, ezért Szijjártó Péter telefonos ügyeletet rendelt el.

A párizsi magyar nagykövetség hívható ügyeleti telefonszáma: 00336-83-25-43-62

Fokozott készültség lépett életbe Olaszországban

A párizsi merényletek hírére az olasz belügyminisztérium péntek késő este fokozott terrorizmusellenes készültséget rendelt el egész Itáliában, kiemelt védelemmel az olaszországi francia képviseleteknél.

Angelino Alfano belügyminiszter bejelentette, hogy az egész országra kiterjedően megemelték a terrorizmusellenes készültség szintjét, amely eddig is magas volt a kevesebb mint egy hónap múlva kezdődő szentév miatt.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a római kormánypalotából követi figyelemmel a párizsi fejleményeket.

Rómában és Milánóban megerősítették a francia diplomáciai képviseletek és a Franciaországgal kapcsolatos más hivatalok védelmét.

Belgium is biztonsági intézkedésekről döntött

Belgium visszaállította a határellenőrzést a francia határon, a repülőtereken és a vasútállomásokon – közölte Charles Michel kormányfő bejelentését a Belga hírügynökség szombat hajnalban.

„Összehívtam a nemzetbiztonsági tanácsot, amely folyamatos riadókészültségben lesz” – idézte a miniszterelnököt a hírügynökség.

Még az éjszaka folyamán összeült a Belgiumban csak kernnek nevezett tanács, amely a kormány legfontosabb tagjaiból áll, és a kabinet az egész ország rendőrségének figyelmét is felhívta, hogy legyenek különösen éberek.