Svájc legolvasottabb közéleti hetilapja nagyinterjút közölt Orbán Viktorral Európa védője címmel. Az interjú részleteit folymatosan közöljük.

A menekültválság destabilizálhatja az Európai Uniót, nemcsak az érkező migránsok nagy száma miatt, hanem a demokráciába vetett hit megingása miatt is – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint ma az európai elit csak felületesen, másodlagos jelentőségű ügyekről beszél, azonban olyan alapvető témákról, mint a szabadság, a kereszténység, a nemzet vagy a büszkeség, nem esik szó.

Aki mást képvisel, mint az euroliberális fősodor, kipottyan a keretekből és megkísérlik elszigetelni

Az első kérdésre („Orbán úr, uniós hivatali kollégái valamelyike kért öntől tanácsot, kifejezte köszönetét, netán bocsánatot kért öntől?”) adott válaszában a magyar kormányfő úgy fogalmaz: „Kollégáimmal a viszony nem mindig könnyű, legyen az telefonbeszélgetés vagy személyes találkozó” – adta közre a blogstar.hu. A második kérdésre, miszerint: „Arra gondolok persze, hogy a menekültkérdésben folytatott politikája végül beigazolódott. Most már mindenki gyorsan kerítést akar építeni.” Orbán Viktor elmondta, hogy „A vitakultúra, a szabad véleménycsere és a szabad beszéd kultúrája sajnos már nem feltétlenül része a vitáknak a vezető politikusok esetében. A nyílt téren – azaz a médiumokban és a nyilvános fórumokon – még ritkábban… a szabad és tisztességes véleménycsere egyre kevésbé része az európai politikai elit kultúrájának. Mindent szabályoznak, fegyelmeznek, és egy vezető politikus irányultsága olyan, mint politikai táboráé. Aki mást képvisel, mint az euroliberális fősodor, kipottyan a keretekből és megkísérlik elszigetelni. A baloldal Európában e téren sokkal ügyesebb, mint a néppárti tábor. Elvesztettük azt, ami az európai kontinenst vonzóvá tette, és ami számunkra, magyaroknak vonzerőt gyakorolt, ez pedig: a szabad politikai vita”.

Merkel figyelmen kívül hagyja a közvéleményt

A miniszterelnök elmondta, Európában az elit nem a lényeges dolgokról beszél, mint a szabadságról, a kereszténységről, a nemzetről, a büszkeségről. Ellenkezőleg, „ami az európai nyilvánosságot uralja, az az európai-liberális blabla takaros, de másodrendű témákról.” A Merkel kancellárra vonatkozó kérdésben Orbán Viktor azt felelte, hogy a közvéleményt figyelmen kívül hagyják. A miértet illetően úgy fogalmaz: „A liberalizmus ma már nem a szabadságért száll ringbe, hanem a politikai korrektségért, ami a szabadságnak az ellentéte”. Kijelentette azt is, hogy a görögöket kényszeríteni kell a Schengen-határok betartására, ha erre maguktól képtelenek vagy nem akarják, mint ami ténylegesen a helyzet. A törököket illetően úgy fogalmazott, hogy az EU most fizeti meg annak az árát, hogy nem vette figyelembe: egy büszke nemzettel áll szembe. „A nemzetközi kapcsolatokban a legfontosabb az, hogy mások nemzeti büszkeségét tiszteletben tartsák”. Az európai migránskvótákat illetően Orbán így válaszolt: „Ettől minden magyar dühbe gurul. Álláspontunk igen egyszerű: nem mi romboltuk szét azokat az országokat, ahonnan jönnek. Senkit nem bombáztunk. Senkit nem hívtunk ide. És most azok, akik bombáztak vagy meghívást küldtek számukra, hogy ide jöjjenek. Méltányos ez?”

Orbán Viktor Máltán tanácskozott a visegrádi négyek vezetőivel is, a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy a migráció ma Európának elsősorban veszélyeket rejt magában.