A polgárok szigorúbb szabályokat tartanak szükségesnek a gyermekvédelem területén

Kedvezményes internet-alapcsomagot vezethet be a kormány, az internetezés áfája 18 százalékra csökkenhet, ingyenes wifi szolgáltatás épülhet ki minden településen – értesült a Magyar Idők kormányzati forrásból. Úgy tudjuk, az internetről szóló nemzeti konzultáció eredményei, s a piaci szereplőkkel, szakmai érdekképviseleti és civilszervezetekkel folytatott konzultációk alapján törvényjavaslat készülhet a netsemlegességről, s átfogó digitális köznevelési stratégiát dolgozhat ki a kabinet.

Ennek részeként – a tervezet szerint – a köznevelés digitális megújításához szükséges infra­strukturális fejlesztések mellett a tantervek és a tananyagok megújítását, a pedagógusok digitális kompetenciáit, illetve az intézmények eszközellátottságának fejlesztési feladatait is vállalja a kormány. Program indulhat az oktatási intézmények belső wifihálózatának fejlesztésére, s digitális gyermekvédelmi tervet dolgozhatnak ki a kiskorúak védelmének erősítése érdekében.

Az internetes zaklatás a jövőben önálló bűncselekménynek minősülhet; ehhez a büntető törvénykönyv módosításának szükségességére hívja fel a figyelmet a tervezet. Információink szerint a kormány elé kerülő javaslatok közt szerepel, hogy adókedvezményben részesülhessenek a magyar startup (feltörekvő) cégek befektetői.

Az internetes kereskedelem és az online fizetés biztonsága érdekében nyilvánosságra kell hozni a jogszabálysértő vállalkozások listáját, továbbá meg kell újulnia és az elektronikus közigazgatási szolgáltatások központi portáljává válnia a Magyarország.hu honlapnak. Itt a polgárok és a vállalkozások minden számukra fontos közigazgatási tartalomhoz és szolgáltatáshoz közérthető és felhasználóbarát módon férhetnek majd hozzá. A hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető virtuális ügyfélszolgálat jön létre, amelynek segítségével bárki szakértő segítséget kaphat valamennyi ügytípus online intézéséhez – áll a tervezetben.

A dokumentumban szintén szerepel, hogy kormányrendelet készül a szabad szoftverek állami intézményekben történő használatának bővítéséről, továbbá annak érdekében, hogy megszűnjenek az egyes multinacionális internetes vállalkozások által alkalmazott adóelkerülő gyakorlatok, a kormány közös európai fellépést, jogszabály-módosításokat, illetve a kettős adóztatást kizáró egyezmények alkalmazásának felülvizsgálatát kezdeményezi. A hazai piacokon jelentős bevételt elérő multicégek a magyar vállalkozásokkal egyenlő feltételekkel vegyenek részt a piaci versenyben, és a hazai vállalkozásokkal egyező mértékben vállaljanak részt a közteherviselésből – hívja fel a figyelmet a javaslat.

Ismeretes: idén májusban indult útjára az internetről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon), amelyben minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár részt vehetett. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos korábban arról számolt be, hogy szeptember végéig csaknem 32 ezren töltötték ki a húsz kérdésből álló kérdőívet.

A válaszok alapján a magyar állampolgárok azt szeretnék, hogy legyen mindenkinek hozzáférhető és megfizethető az internet, a digitális fejlesztések jussanak el a fiatalokhoz, és legyen minél hatékonyabb a gyerekekre leselkedő veszélyek elleni fellépés.

A válaszadók elsöprő többsége, 81,6 százaléka szerint minden magyar településen szükség lenne legalább egy olyan középületre és közterületre, ahol mindenki ingyenes széles sávú internetelérést biztosító wifiszolgáltatást érhet el. A konzultációban részt vevők nagy része szükségesnek tartotta az internetszolgáltatás árának csökkentését, amely érdekében a piaci verseny élénkítését és az adócsökkentést szorgalmazza. A többség azon a véleményen volt, hogy jöjjön létre egy kedvezményezett kör – például a szociálisan rászorulók, a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők és a pedagógusok – internethasználatát segítő internetes alapcsomag. A válaszadók egyértelműen a netsemlegességet támogatják.

Az oktatási rendszer digitális átalakítása és fejlesztése kapcsán a legtöbben – több mint 71 százalék – úgy gondolták: fontos lenne a tanárok képzése annak érdekében, hogy a diákok, a hallgatók informatikai kérdésekben is megfelelően felkészült pedagógusokhoz, oktatókhoz fordulhassanak. Az informatikaoktatással összefüggésben a legtöbben úgy foglaltak állást, hogy bár utóbbinak minél hangsúlyosabb szerepet kell kapnia, de nem a nélkülözhetetlen hagyományos készségek (írás, olvasás) rovására.

A válaszadók szerint olcsóbbá és egyszerűbbé kell tenni a szupergyors internetes hálózatok kiépítését, és a legtöbben amellett álltak ki, hogy ezekben a fejlesztésekben lehetővé kell tenni a hazai kis- és középvállalkozások részvételét. A polgárok a gyermekvédelem területén szigorúbb szabályokat és következetes jogalkalmazást tartanak szükségesnek, továbbá szeretnék elérni, hogy a szolgáltatók ingyenesen tegyék elérhetővé a veszélyes vagy káros tartalmakat hatékonyan szűrő szoftvereket.